Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útok na Charlie Hebdo je našim dielom, tvrdí Al-Káida Jemen
Zdielať na
Zahraničie

Útok na Charlie Hebdo je našim dielom, tvrdí Al-Káida Jemen

PARÍŽ / K atentátom na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo sa oficiálne prihlásila teroristická organizácia Al-Káida z Jemenu. Dvaja útočníci pred týždňom zabili dvanásť ľudí, z ktorých väčšina boli redaktori a karikaturisti. Pred smrťou sa teroristi sami prihlásili k tomu, že ich vyslala Al-Káida z Jemenu.

Na internete sa objavilo video, na ktorom jeden z vodcov tejto najobávanejšej z buniek Al-Káidy Násir bin Alí Anasí potvrdzuje, že atentátnikov vyslala práve jeho organizácia.

"Tých hrdinov sme najali my, aby sme pomstili Proroka. Útok sme naplánovali a oni ho vykonali," priznáva Anasí.

"Keď sme ich vybrali, prijali to. Sľúbili, že to spravia a splnia," povedal vodca pre CNN

Pohrozil ďalšími "tragédiami a útokmi", pretože Francúzsko podľa neho patrí k "satanovej strane".

Pozrite si priloženú reportáž:

"Je to Francúzsko, ktoré zdieľa všetkých amerických zločincov," dodal. "Je to Francúzsko, kto spáchal zločiny v Mali a islamskom Maghrebe. Je to Francúzsko, kto podporuje zničenie moslimov v strednej Afrike v mene rasovej očisty," povedal Anasí.

Anasí vo svojom jedenásťminútovom preslove citoval bývalého vodcu siete Al-Káida Usama bin Ládina.

"Ak nemá nikto obmedzovať slobodu vašich slov, potom sa musí vaše srdce otvoriť slobode našich činov," povedal kedysi bin Ládin a jeho slová zopakoval i Anasí.

SITA

Súčasný vodca tiež tvrdí, že s atentátnikmi útok pripravil bývalý vodca Al-Káidy z Jemenu Anwar al-Awlaki, ktorý do Jemenu presídlil zo Spojených štátov. O život prišiel pri jednom z útokov amerického bezpilotného lietadla v roku 2011.

Najnebezpečnejšia bunka organizácie

Atentátnikmi boli francúzski bratia Chérif a Said Kouchaiovci, ktorí absolvovali výcvik v Jemene. Televízna stanica CBS v stredu oznámila, že Said sa v roku 2011 vrátil z Jemenu s 20 tisíc dolármi (necelých 17 tisíc eur), z ktorých mala byť francúzska operácia financovaná.

Al-Káida z Jemenu je v Spojených štátoch považovaná za najnebezpečnejšiu odnož tejto organizácie. Bunka sa zameriava na západné ciele.

Vydáva časopis Inspire, v ktorom sa koncom decembra objavila inštrukcia, ako vyrobiť z bežne dostupného materiálu bombu, s ktorou sa dá prejsť bežnými letiskovými kontrolami. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti preto nariadilo sprísniť prehliadky na letiskách.

V roku 2009 Al-Káida z Jemenu vyslala atentátnika s výbušninami v spodnom prádle do lietadla do Detroitu. Výbušniny začali len horieť a cestujúci atentátnika zneškodnili. Hlavný pyrotechnik organizácie sa ale podľa Washingtonu stále venuje vývoju explozívnych látok, ktoré možno dostať cez detektori na paluby lietadiel.

Najnovšie číslo týždenník Charlie Hebdo sa vypredalo prakticky okamžite:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy