Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Atentátnici strieľali, polícia ustupovala, ukazuje najnovšie video
Zdielať na

Atentátnici strieľali, polícia ustupovala, ukazuje najnovšie video

PARÍŽ / Agentúra Reuters zverejnila v utorok video, ktoré zachytáva vrahov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo pri streľbe na políciu neďaleko sídla redakcie. Amatérsky záznam bol nakrútený zo strechy neďalekej budovy.

Streľba na policajtov

Video zachytáva útočníkov pobehujúcich pri kradnutom aute na križovatke. "Pomstili sme proroka Mohameda," a "Al-Káida Jemen" kričal podľa Reuters jeden z bratov Kouachiovcov.

Pri aute si obaja dobili svoje zbrane a začali unikať. Cestu im zablokovalo policajné auto, na ktoré okamžite začali páliť. Policajti preto okamžite začali cúvať. Útočníci nasadli späť do auta a podľa záberov sa zdá, že chvíľu váhali.

Potom ako sa pohli, bolo opäť počuť streľbu. Napriek viacerým výstrelom, podľa agentúry Reuters nebol nikto zranený.

Pozrite si autentický záznam:

Oľutoval zverejnenie videa

Muž, ktorý zverejnil prvé amatérske video zachytávajúce vraždu policajta pred redakciou satirického týždenníka Charlie Hebdo, to ľutuje. Hoci ho po niekoľkých minútach zmazal, žilo už na internete svojim životom. Okamžite ho začali zverejňovať všetky televízie na svete.

"Úplne som spanikáril," vysvetľuje v rozhovore pre agentúru AP Jordi Mir. Svoje video okamžite po útoku bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov zavesil na Facebook. 

Podľa svojich slov nečakal, že by sa video mohlo dostať až na televízne obrazovky. "Musel som to niekomu povedať. Bol som sám v byte. Nahral som video na facebook. Bola to moja chyba," cituje muža portál iDnes.cz.

VIAC  ČÍTAJTE TU: Zverejnil video útoku na Charlie Hebdo, teraz to ľutuje

Vydanie Charlie Hebdo vypredané

Nové číslo satirického časopisu Charlie Hebdo, ktoré v stredu vyšlo vo Francúzsku, bolo na mnohých miestach už pred ôsmou hodinou ráno vypredané. Informovala o tom agentúra AFP.

Pri novinových stánkoch stáli Francúzi na kvôli najnovšiemu vydaniu už od skorého rána. Číslo vyšlo presne týždeň potom, kedy islamskí radikáli redakciu časopisu čiastočne vyvraždili. 

O vydanie Charlie Hebdo bol obrovský záujem:

SITA

"Už nie je," opakovali mnohí predavači sklamaným zákazníkom. Niektorí z nich sa tu podľa AFP vrhli na najväčší satirický týždenník v krajine Le Canard enchaîné, ktorý na výraz solidarity s Charlie Hebdo, na titulnej strane zverejnil titulok: "Do toho chlapi, nenechajte sa poraziť".

Namiesto obvyklých 60 000 výtlačkov vyšiel Charlie Hebdo v trojmiliónovm náklade. Na titulnej strane je pod slovami "Všetko odpustené" plačúci prorok Mohamed držiaci nápis Ju suis Charlie (Ja som Charlie).

Táto krátka veta sa za posledný týždeň stala symbolom solidarity s obeťami teroristov. Niektorí moslimskí predstavitelia, mimo iného v Egypte a Katare, ďalšiu karikatúru proroka odsudzujú a označujú za provokáciu.

Charlie Hebdo v stredu vyšiel v šiestich jazykových mutáciách: okrem francúzštiny aj v angličtine, španielčine, arabčine, taliančine a turečtine.

Predávať sa bude v 25 krajinách. Zatiaľ to bežne sa predávalo v cudzine 4 000 výtlačkov, teraz došli požiadavky na 300 000 kusov. Najviac z Belgicka a Kanady.

Titulka Charlie Hebdo:

twitter.com/The Wall Street Journal

Súvisiace články

Najčítanejšie správy