Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zverejnil video útoku na Charlie Hebdo, teraz to ľutuje
Zdielať na

Zverejnil video útoku na Charlie Hebdo, teraz to ľutuje

PARÍŽ / Muž, ktorý zverejnil amatérske video zachytávajúce vraždu policajta pred redakciou satirického týždenníka Charlie Hebdo, to ľutuje. Hoci po niekoľkých minútach zmazal, žilo už na internete svojim životom. Okamžite ho začali zverejňovať všetky televízie na svete.

"Úplne som spanikáril," vysvetľuje v rozhovore pre agentúru AP Jordi Mir. Svoje video okamžite po útoku bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov zavesil na Facebook. 

Za hodinu bolo video všade

Vôbec podľa svojich slov nečakal, že by sa video mohlo dostať až na televízne obrazovky. "Musel som to niekomu povedať. Bol som sám v byte. Nahral som video na facebook. Bola to moja chyba," cituje muža portál iDnes.cz.

Hoci Mir video stiahol po pätnástich minútach, zdieľalo ho približne 2 500 priateľov a niekto ho nahral aj na YouTube. Trvalo len hodinu, kedy sa video dostalo na televízne obrazovky po celom svete.

VIAC ČÍTAJTE TU: Amatérske video zachytilo moment drastickej popravy v Paríži

Prečo muž zverejnil video na sociálnej sieti, vysvetliť logicky nevie. "Neviem čo na to povedať," podotýka. "Vyfotografujem mačku, tak to dám na facebook. Bol to iba hlúpy reflex," dodáva obyvateľ Paríža. 

Smrť na vlastné oči

Video zachytáva smrť štyridsaťdvaročného policajta Ahmeda merabeta, ktorý zahynul po streľbe do hlavy. Bol jeden z prvých policajtov, ktorí prišli na miesto činu.

Podľa svedkov sa zranený policajt opýtal svojho kata: "Chceš ma zabiť?" Na čo atentátnik zareagoval: "Ok, šéfe." Policajt držal ruky nad hlavou. Útočník ho nemilosrdne popravil.

Pozrite si nemilosrdnú popravu francúzskeho policajta atentátnikmi. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy a maloletých divákov:

Skrytí hrdinovia

O policajtovi hovorí verejnosť ako o hrdinovi. No parížska dráma má hneď niekoľko hrdinov alebo ľudí, ktorých si zapamätá celý svet. Počas piatkových rukojemníckych drám v Paríži a v meste Dammartin útočníci o niektorých ľuďoch ani netušili.

Jedným z nich je aj muž, ktorý bol v obchode so svojim trojročným synom. Skryli sa v mraziacom boxe.Terorista si ich nevšimol. V mraze mali zostať nasledujúcich päť hodín. Muž si vyzliekol bundu a zabalil do nej svojho syna. Hodiny v krutých podmienkach sa nakoniec vyplatili a pomohli pri následnom zásahu polície.

Druhým mužom je zamestnanec tlačiarní. Dvadsaťšesťročný grafik sa skryl v krabici pod drezom v jedálni. Potom ako premohol strach, z vrecka vytiahol mobilný telefón a zalarmoval políciu.

VIAC ČÍTAJTE TU: Muž v škatuli, otec so synom v mrazničke. Skrytí hrdinovia...

Súvisiace články

Najčítanejšie správy