Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Neskúsení, chudobní a bez perspektívy. Teroristov postihol rovnaký osud
Zdielať na

Neskúsení, chudobní a bez perspektívy. Teroristov postihol rovnaký osud

PARÍŽ / Bratia Kouchaiovci, ktorí majú na svedomí jeden z najkrvavejších útokov vo Francúzsku za posledné desaťročia, sa zradikalizovali vo svojej rodnej krajine. Osudy teroristov zmapoval britský denník The Guardian.

Bratov priviedol k radikálnemu islamu učiteľ v čase, keď boli obaja mladí, chudobní a nemali žiadnu perspektívu.

Mladší z dvojice, Chérif Kouachi, nemal jednoduché detstvo. Na prahu dospelosti mu učaroval radikálny islam. V tom čase sa spriatelil s ďalším Francúzom, Amédym Coulibalym.

Starší Said nebol kriminálnikom. Avšak trojicu spájala myšlienka džihádu, o ktorej sa dozvedeli od svojich radikálnych učiteľov, píše The Guardian.

Náhrada rodiny

Chérif sa narodil v roku 1980 v rodine imigrantov z Alžírska. Keď mal desať rokov, rodičia sa o neho prestali starať. Od toho času vyrastal v domovoch mimo Paríža.

V osemnástich sa spoločne so svojím bratom do hlavného mesta vrátil, chodil sa modliť do mešity, skladal rap, fajčil hašiš a začal piť.

V mešite sa stretol s Faridom Banyettom, ktorý vo svojom byte usporiadaval semináre o džiháde. Chérifovi chýbala rodina a v skupine našiel podporu.

Kamaráti za mrežami

Francúzsky novinár Jacques Follorou vysvetlil, že išlo o ľudí so základným vzdelaním a bez akýchkoľvek politických cieľov. "Boli neskúsení, žili na okraji spoločnosti, boli nezamestnaní a páchali drobné zločiny. Vďaka svojmu mentorovi našli vlastnú identitu," dodal.

Chérif strávil tri roky väzenia a po osemnástich mesiacoch ho podmienečne prepustili na slobodu. Práve za mrežami sa spoznal s Coulibalym.

Said strávil podľa tajnej služby niekoľko mesiacov v Jemene. V roku 2012 bol spolu s ďalšími cudzincami deportovaný. Kouchaiovci sa objavili na zozname nežiadúcich osôb, ktorým USA nedovoľovali pricestovať do krajiny.

Poriadny kvietok

Coulibay sa narodil rodičom z Mali a vyrastal na predmestí Paríža Grigny. Ide o problematickú oblasť, v ktorej vládne chudoba, drogy a kriminalita všeobecne.

Coulibaly mal v minulosti na svedomí vylúpenie obchodu so športovým oblečením, neskôr bol odsúdený za ozbrojenú bankovú lúpež.

Po uplynutí trestu sa zamestnal v továrne Coca-Coly, kde sa dal dokopy s Hayat Boumeddien. Neskôr sa opäť ocitol vo väzení. Polícia našla u neho doma veľké množstvo samopalov s muníciou.

Dvadsaťšesťročná Hayat sa priamo útokov v Paríži nezúčastnila. Mohla byť však sprostredkovateľkou medzi svojim partnerom a bratmi, ktorí zavraždili 12 ľudí v redakcii časopisu Charlie Hebdo.

Minulý rok na jar ho prepustili za dobré správanie. Neuplynulo ani dvanásť mesiacov a spoločne s bratmi Kouchaiovcami koordinoval krvavé útoky.

Alžíran, ktorého skupine pripisujú krvavé atentáty na severe Afriky, ocenil útok proti redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Podľa jeho slov boli vrahovia z Paríža tými najlepšími rytiermi.

Minulý týždeň v stredu dvaja islamisti zastrelili dvanásť ľudí v redakcii Charlie Hebdo. jeden z ich spojencov zabil policajtku a štyroch ľudí v židovskom obchode na okraji Paríža:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy