Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Radikáli chcú 200 miliónov, inak zabijú rukojemníkov
Zdielať na
Zahraničie

Radikáli chcú 200 miliónov, inak zabijú rukojemníkov

KÁHIRA / Radikáli z hnutia Islamský štát (IS) žiadajú dvesto miliónov, pravdepodobne dolárov, ako výkupné za dvoch japonských rukojemníkov. Video s žiadosťou sa v utorok objavilo na internete. Útočníci v ňom japonského premiéra vyzývajú, aby peniaze poslal do 72 hodín, inak muži zomrú.

Japonci Kendži Goto Džogo, novinár na voľnej nohe a Haruna Jukawa, zamestnanec súkromnej bezpečnostnej spoločnosti, v oranžových kombinézach kľačia zviazaní pred kamerou. Nad nimi stojí v čiernom zahalený muž. Ten od Japonska žiada 200 miliónov. Nespovedal však v akej mene. Že ide o doláre, tvrdia len arabské titulky. 

Video nápadne pripomína tie so západnými rukojemníkmi, ktoré IS zverejnilo v minulosti. Dokonca i zábery údajne pochádzajú z mediálneho pracoviska Furkán, ktoré pre IS vyrobilo aj predchádzajúce materiály.

Radikáli na novom videu žiadajú výkupné za japonských rukojemníkov, pozrite sa:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Reakcia Japonska

Japonský premiér Šinzo Abe je momentálne na služobnej ceste na Blízkom východe. V utorok mal vystúpiť na tlačovej konferencii v Jeruzaleme. Podľa najnovších informácií však v náväznosti na zverejnené zábery zvyšok cesty zrušil.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že teroristom neustúpi. "Naša pozícia bojovať proti terorizmu a neustúpiť zostáva nezmenená. Overujeme pravosť videa, na ktorom sa vyhrážajú smrťou dvom mužom, označovaným za japonských občanov. Zadržiavať ľudí ako rukojemníkov je neospravedlniteľné," potvrdil hovorca vlády Jošihide Suga. 

Nemecký novinár Jürgen Todenhöfer sa dostal medzi bojovníkov IS. Pozrite sa, čo o radikáloch odhalil:

Podpora zabíjania moslimov

Radikál na videu má rovnaký britský prízvuk, ako ten, ktorý bol v predchádzajúcich videách. "Japonskému premiérovi: Aj keď ste od Islamského štátu vzdialení viac ako 8500 kilometrov, dobrovoľne ste sa pripojili k ťaženiu proti nemu. Hrdo ste darovali sto miliónov dolárov na zabíjanie našich žien a detí a na ničenie domov moslimov," hovorí muž na videu. Pozrite si reportáž: 

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

IS sa doposiaľ zameriaval na ľudí zo západných krajín, občanov Japonska až doteraz neohrozoval.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy