Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Novinár sa dostal do Islamského štátu. Podceňujeme ich, varuje
Zdielať na

Novinár sa dostal do Islamského štátu. Podceňujeme ich, varuje

BAGDAD/DAMASK / Nemec Jürgen Todenhöfer je prvý západný spisovateľ a novinár, ktorého medzi seba postili kvôli reportáži bojovníci Islamského štátu (ISIS). Strávil medzi nimi desať dní a po návrate pre CNN uviedol, že chce varovať Západ. ISS podľa neho berie svoju činnosť vážne. Islamský štát mu vraj poskytol písomnú záruku bezpečnosti.

"Sú oddaní svojej veci, veria na stínanie hláv, v otroctvo, v najímanie detí ako bojovníkov. Očakávajú tiež, že čoskoro dobyjú Európu. Nie sú to hlupáci," hovorí Todenhöfer.

"Stretli sme sa s jedným, ktorý práve ukončil štúdium práva. Mal výborné pracovné ponuky, ale odmietol ich a odišiel bojovať. Stretli sme sa aj s bojovníkmi z Európy a zo Spojených štátov. Jeden bol z New Jersey. Viete si predstaviť občana New Jersey odchádzajúceho bojovať s Islamským štátom," dodal Todenhöfer.

Fotka Todenhöfera s členmi Islamského štátu sa objavila aj na Twitteri:

twitter.com/ SocialMedia NC

Chce napísať knihu

Reportér navštívil iracký Mosul aj sýrsku Rakku spolu so synom Frederikom a stretol sa s tými, ktorí nedávno zabili Američanov a Britov. Z cesty sa vrátil 16. decembra. "Chcem napísať knihu a potreboval som o ISS autentický materiál, ktorý sa dá získať len na mieste. Robil som to tak v prípade všetkých svojich kníh," povedal Todenhöfer, ktorý odišiel napriek prosbám priateľov aj rodiny, aby to nerobil.

Svoje poznatky zhrnul do niekoľkých bodov. Podľa neho sú bojovníci ISS múdrejší a nebezpečnejší než sa politici domnievajú. "Za niekoľko mesiacov dobyli územie o veľkosti Británie. Al-Káida je v porovnaní s nimi trpaslík," hovorí muž, ktorý bol v minulosti poslancom.

Pozrite si priloženú reportáž:

Bol vraj svedkom neustáleho prílivu nových bojovníkov a nesúhlasí s názorom, že sa k ISIS pripájajú len stroskotanci. Noví bojovníci zo Západu sa vraj vyznačujú nadšením a prichádzajú z Británie, USA, Švédska, Ruska, Francúzska aj Nemecka. Bojovníci ISIS sú vraj nielen pripravení, že zomrú, ale niektorí smrť aj vyhľadávajú.

"Keď sme boli v ich náborovom stredisku, prichádzalo denne 50 nových záujemcov. Žiarili im oči a mali pocit, že prišli do zasľúbenej zeme, že budú bojovať za správnu vec," povedal Todenhöfer. Videl vrak so zbraňami aj deti, ktoré síce tvrdili, že majú trinásť rokov, ale vyzerali omnoho mladšie.

VIAC ČÍTAJTE TU: Skreslenosť vs. realita. Takto funguje propaganda Islamského štátu

Dobyjeme Európu

Jeden bojovník z Nemecka povedal: "Raz dobyjeme Europu. Nie je to otázka toho, či, ale kedy. To je isté. Pre nás neexistuje nič také ako hranice. Sú len bojové fronty. Budeme sa trvalo rozpínať a Európania si musia uvedomiť, že až prídeme, nebude to príjemné. Prídeme so svojimi zbraňami a tí, ktorí nepríjmu islam alebo nezaplatia islamskú daň, zomrú."

Islamský štát je podľa Todenhöfera schopný zaistiť na "svojom" území bezpečnosť a životnú úroveň ako iné režimy na svete. Za ISIS stojí jedno percento svetových moslimov. Je to organizácia "schopná vyvolať efekt cunami". "Nedajú sa poraziť bombami ani raketami. Islamský štát môžu zastaviť jedine umiernení sunnitskí moslimovia, nie Západ," dodal Todenhöfer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy