Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vodič vykrikoval Alláhu akbar a zrážal ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Vodič vykrikoval Alláhu akbar a zrážal ľudí

DIJON / Francúzska polícia zatkal muža, ktorý v uliciach francúzskeho Dijonu zvolával islamistické heslá a úmyselne vrážal do chodcov. Jedenástich zranil, stav dvoch je vážny. Podľa polície pravdepodobne ide o duševne chorého muža. Úrady útok neoznačili za teroristický, ale vláda ho berie veľmi vážne.

Útočník, ktorý sa podľa polície narodil v roku 1974 a navštevoval psychiatrickú kliniku, v nedeľu, krátko pred ôsmou hodinou večer zrážal na piatich rôznych miestach chodcov. V prvej výpovedi údajne uviedol, že konal za palestínske deti.

V sobotu na predmestí mesta Tours polícia zastrelila muža potom, ako prišiel na policajnú stanicu s nožom. Rovnako zvolal "Alláhu Akbar", napadol a zranil troch policajtov. Úrady útok označili za mimoriadne agresívny. Aj tento útočník bol údajne duševne nevyrovnaný, okrem toho mal mať rodinné problémy.

Ani jeden z útokov úrady neoznačili za teroristický.

Po boku USA

K útokom došlo v čase, kedy Islamský štát a ďalšie teroristické organizácie opakovane vyzvali svojich prívržencov k útokom proti Francúzsku pre jeho prístup k islamistom, najmä pre letecké útoky po boku USA na pozície islamistov v Iraku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy