Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamský štát zverejnil video s britským rukojemníkom Cantliem
Zdielať na
Zahraničie

Islamský štát zverejnil video s britským rukojemníkom Cantliem

DAMASK / Radikáli z organizácie Islamský štát na internete zverejnili ďalšie video, na ktorom vystupuje britský rukojemník John Cantlie. Divákov sprevádza západosýrskym mestom Halab a hovorí o vzdelávaní, islamskom práve šaría či útokoch bezpilotných lietadiel. Na nahrávku upozornili britské médiá.

Fotoreportéra Cantlieho islamisti zajali v novembri 2012 spolu s americkým novinárom Jamesem Foleym, ktorému sťali hlavu minulý rok v auguste.

Britský novinár sa v minulosti už niekoľkokrát objavil na propagandistických videách IS, dve z nich boli pravdepodobne natočené v severosýrskom Kobani a v irackom Mosule. Vo vynútených prehláseniach kritizoval okrem iného USA aj iracké a kurdské pozemné sily.

Zvnútra Halabu

Najnovšia nahrávka s názvom Zvnútra Halabu pôsobí podľa odborníkov rovnako ako tie predchádzajúce veľmi profesionálne. Cantlie na nej hovorí, že video bude posledné z tejto série. Či to znamená, že je jeho život v ohrození, nie je z nahrávky jasné.

Isté nie je ani kedy zverejnené video vzniklo, obsahuje ale rozhovor s údajným francúzskym bojovníkom IS, ktorý chváli parížske útoky zo začiatku januára.

Dvanásťminútové video sa na internete objavilo len niekoľko dní potom, čo IS oznámil, že ďalšia západná rukojemníčka, Američanka Kayla Mueller, údajne zahynula pri jordánskom nálete v Sýrii. Táto informácia sa ale stále nepotvrdila.

Pozrite si, ako vyzerá zverejnené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy