Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jordánske nálety zabili zajatú Američanku, tvrdia islamisti
Zdielať na

Jordánske nálety zabili zajatú Američanku, tvrdia islamisti

BAGDAD/DAMAŠK / Ozbrojenci z hnutia Islamský štát tvrdia, že nedávne jordánske nálety na sýrske mesto Rakka, ktoré je baštou radikálov, usmrtili zajatú americkú humanitárnu pracovníčku. Televízna stanica CNN uviedla, že smrť Američanky zatiaľ nie je potvrdená. Neexistujú ani dôkazy, že za údajné úmrtie môžu letecké útoky práve jordánskych lietadiel.

Žena identifikovaná ako dvadsaťšesťročná Kayla Jean Mueller bola rukojemníčkou islamistov dlhé mesiace. Údajne mala zomrieť počas moslimských modlitieb, ktoré sa väčšinou odohrávajú okolo poludnia. Tentokrát ale trval nálet hodinu a bol namierený na jedno miesto.

Islamisti zverejnili aj fotografie údajného terču útoku. Ide o zničenú trojposchodovú budovu, ale na žiadnom zábere nie je Američanka, píše americký server CNN.

ISIFA

Rodičia ženy sú zdrvení, no napriek tomu dúfajú. "Veríme, že žije," priznali. "Poslali sme vám správu a žiadame vás, aby ste nám odpovedali," dodali.

Znepokojený Biely dom

Americkí predstavitelia tieto informácie preverujú. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že správu nemôže potvrdiť.

"V zámorí zadržujú niekoľkých Američanov, niektorých i hnutie Islamský štát. Žiadne ďalšie detaily neuvediem," povedala hovorkyňa ministerstva Maria Harf.

Biely dom informácia o úmrtí ženy znepokojila. Zároveň ale nemá zatiaľ žiadne dôkazy, aby jej smrť mohol potvrdiť.

Spojené štáty doteraz nikdy nezverejnili totožnosť unesenej humanitárnej pracovníčky pre obavy o jej bezpečnosť.

Pomáhala sýrskym utečencom

Mueller, ktorá pochádza z Prescottu v štáte Arizona, údajne pracovala v Turecku, kde pomáhala sýrskym utečencom.

"Kým budem nažive, nedopustím, aby toto utrpenie bolo niečo normálne," zverila sa vraj kedysi Američanka denníku The Daily Courier v jej rodnom meste.

SITA

"Je dôležité zastaviť sa a uvedomiť si, čo máme, prečo to máme a aké máme výsady. A začať sa viac starať a veľa toho urobiť," dodala.

Američanka údajne pracovala pre humanitárnu organizáciu Support to Life aj pre nevládne združenie, ktoré pomáhalo sýrskym utečencom so vzdelaním. Kde presne a kedy ju uniesli, nie je jasné.

Súčasť propagandy

Hovorca jordánskej vlády uviedol, že informácie o zabitej Američanke preverujú.

"Pokiaľ ide o našu prvú reakciu, tak si myslíme, že je to nelogické a sme dosť skeptickí. Ako mohli identifikovať jordánske lietadlo na nebi? Čo tá americká žena robila v sklade zbraní?," pýtal sa hovorca.

"Je to súčasť ich zločineckej propagandy. Ukázalo sa, že klamali už o tom, že náš pilot je nažive a snažili sa vyjednávať, zatiaľ čo ho niekoľko týždňov predtým zabili," dodal.

Podľa sýrskych aktivistov zahynulo počas spojeneckých náletov v okolí mesta Rakka najmenej tridsať islamistov. Terčom útokov vraj boli sklady vojenských vozidiel a tankov, výcvikové tábory a väzenie, uviedla Sýrska organizácia pre ľudské práva. Tá monitoruje situáciu z Londýna.

"Najmenej tridsať ľudí zabili. Ide o jeden z najväčších útokov, ktorý uštedril skupine veľkú ranu," uviedla Ramí Abdar Rahmán zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva.

Mladú Američanku pravdepodobne zabili:

Najčítanejšie správy