Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Islamisti zverejnili video s údajnou popravou japonského rukojemníka
Zdielať na
Zahraničie

Islamisti zverejnili video s údajnou popravou japonského rukojemníka

TOKIO / Radikálne hnutie Islamský štát zverejnilo videozáznam, na ktorom má byť vyobrazená poprava japonského rukojemníka Kendžiho Gotoa. Japonská vláda vyhlásila, že video je pravdepodobne pravé.

Pred týždňom Teroristi naplnili svoju prvú hrozbu a popravili prvého z japonských zajatcov. Informoval o tom práve Goto na videozázname.

Týždeň na to radikáli podľa najnovšieho záznamu popravili aj jeho.

Na zázname je podľa BBC vidieť zahaleného muža, ktorý drží nôž pri krku rukojemníka. Ďalšie zábery ukazujú telo, na ktorom je položena hlava.

"Pre ľahkovážny rozhodnutie zúčastniť sa vojny, ktorá sa nedá vyhrať, neusmrtí tento nôž len Kendžiho, ale bude pokračovať a spôsobí masaker kdekoľvek budú objavení vaši ľudia. Nech začne japonská nočná mora," adresuje muž na videu japonskému premiérovi.

Overovali pravosť

Po mimoriadnej schôdzi japonskej vlády v nedeľu ráno minister obrany Gen Nakatami vyhlásil, že je video s vysokou pravdepodobnosťou pravé. 

Za život japonského novinára radikáli žiadali prepustenie irackej samovražednej atentátničky, ktorú však väznia v Jordánsku. Dohody neviedli k žiadnemu posunu. 

Záchrana krajana

Štyridsaťsedemročný novinár a dokumentarista odišiel do Sýrie minulý rok v októbri. Údajne chcel vyjednať prepustenie Harunu Jukawu, Japonca, zajatého islamistami.

Pozrite si časť zo zverejneného videa: 

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy