Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Líbyjskí radikáli chcú za Rakúšana takmer 460 tisíc eur
Zdielať na
Zahraničie

Líbyjskí radikáli chcú za Rakúšana takmer 460 tisíc eur

VIEDEŇ, PRAHA / Radikáli chcú za Rakúšana uneseného v Líbyi 500 000 dolárov, čo je v prepočte takmer 460 tisíc eur. S odvolaním sa na informácie tajných služieb o tom v pondelok informoval rakúsky denník Kronen Zeitung.

Ministerstvo zahraničia vo Viedni ale správu poprelo. Okrem Rakúšana ozbrojenci z ropného pola Ghaní na začiatku marca uniesli tiež Čecha, štyroch Filipíncov, dvoch Bangladéšanov a Ghaňana, píše denník Kronen Zeitung.

Podľa hovorcu rakúskeho ministerstva zahraničia Martina Weissa sa k únosu zahraničných pracovníkov ropného pola v strednej Líbyi zatiaľ žiadna organizácia neprihlásila. Neexistujú teda ani žiadne požiadavky na výkupné.

Evakuácia

Nové informácie k prípadu nemá podľa hovorkyne ministerstva zahraničia Michaely Lagronovej ani Česko. "V našom prípade nie je žiadny posun. Žiadnu novú informáciu nemáme. Ak by sme akúkoľvek informáciu mali, tak by sme ju zverejnili," povedala Lagronová.

Skupinu zamestnancov rakúskej spoločnosti VAOS (Value Added Oilfield Services), ktorá sa zaoberá zaisťovaním zázemia ropnému sektoru v Líbyi, uniesli zatiaľ neznámi ozbrojenci 6. marca. Na ten týždeň plánovala firma údajne kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii ich evakuáciu.

Odnož Islamský štát

Už skôr rakúski a filipínski diplomati uviedli, že únos zrealizovali radikáli z líbyjskej odnože organizácie Islamský štát. Aj Česko túto verziu považuje za najpravdepodobnejšiu.

V oblasti sa teraz nachádzajú dvaja pracovníci českého ministerstva zahraničia, ktorí sa podieľajú na získavaní informácií o unesenom českom občanovi. Český zástupca je aj v rakúskom krízovom štábe.

Chaos v krajine

Líbya je schopná v dobe stability produkovať denne 1,6 miliónov barelov suroviny, jej terajšia produkcia je podľa odhadov niečo cez 200 000 barelov.

Väčšina krajín už minulý rok zatvorila svoje ambasády v Tripolise a evakuovala personál. Z Líbye odchádza stále viac cudzincov.

Chaos v krajine panuje od roku 2011, kedy počas takzvanej arabskej jari padol režim dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Následne sa moci v krajine chopili rôzne milície s nejasnou loajalitou. Neprehliadna situácia prispela k posílneniu radikálnych islamistov, ktorí sa neskôr prihlásili k organizácii Islamský štát.

Pozrite si reportáž redaktora Martina Krpača:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy