Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rukojemník s privilégiami. Cantlie moderuje videá Islamského štátu
Zdielať na
Zahraničie

Rukojemník s privilégiami. Cantlie moderuje videá Islamského štátu

DAMASK / Propagandistické videá radikálov z Islamského štátu moderuje ich zajatec - Brit John Cantlie. Voľakedy vojnový fotograf teraz vo videách sprevádza divákov mestami, ktoré ISIS obsadil a kritizuje západné vlády. Už niekoľko týždňov ale o ňom nebolo počuť.

"Zdravím. Volám sa John Cantlie a v poslednom videu z tejto série zavítame do mesta Halab, ktoré sa nachádza v srdci bojov," začína svoj príhovor zo sýrskeho mesta Halab štyridsťštyriročný Brit. Toto video sa na internete objavilo vo februári tohto roku.

Napriek tomu, že je už dva aj štvrť zajatcom islamistov, na jeho tvári nie je badať ani náznak strachu.

"Viem, čo si myslíte. Robí to len preto, že má zbraň pri hlave a donútili ho k tomu," hovorí Cantlie na videu z minulého roku. "Som väznení, to je pravda," pokračuje.

"Ale keď vidím, že na mňa moja vláda zabudla a to, že môj osud je v rukách Islamského štátu, nemá čo stratiť," priznal.

Rukojemník s privilégiami

Cantlieho islamisti zajali spolu s Jamesom Foleym v novembri 2012 v taxíku.

Neuniesli ho ale prvýkrát. Do zajatia sa dostal v Sýrii už pár mesiacov predtým. Vtedy ho s iným zajatcom oslobodili bojovníci umiernenej frakcie Sýrskej slobodnej armády. Druhýkrát už ale také šťastie nemal.

SITA

Pred pár dňami v rozhovore pre denník El Mundo španielsky novinár Javier Espinosa odhalil, že sa Cantlie dvakrát pokúsil o útek. Espinosa totiž s Cantliem strávil v zajatí niekoľko mesiacov, až dokým za neho, aj keď sa to nikdy nepotvrdilo, zaplatila španielska vláda výkupné.

O útek sa podľa jeho slov Brit pokúsil s americkým novinárom Foliem, ktorého islamisti neskôr popravili. Američanovi sa podľa Esponosu takmer podarilo dostať na slobodu, kým sa ale oslobodil Cantlie, strážcovia si ich všimli. Foley sa kvôli priateľovi vrátil. "Nemohol som tam Johna nechať samého," cituje Espinosa Foleyho slová.

Islamisti Jamesa Foleyho popravili a video zverejnili. Pozrite si jeho časť:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých divákov

Cantlie už takto v zajatí žije viac ako dva roky a stal sa tým vyvoleným, ktorého islamisti obsadzujú do svojich videí. Za jeho výkon a prejav ho chvália radikáli aj ich prívrženci.

SITA

Nejasný osud

Už niekoľko týždňov ale o Cantliem nie je počuť. Po zverejnení videa z Halabu, ktoré nazval posledným zo série, sa prihovoril k svojej rodine. Príbuzným a snúbenici poďakoval za ich snahu o jeho prepustenie. Zároveň ale dodal, nech ho nechaj tak a venujú sa svojim životom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy