Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Môj život je v rukách Islamského štátu, hovorí zadržaný Brit
Zdielať na

Môj život je v rukách Islamského štátu, hovorí zadržaný Brit

DAMASK / Radikáli z hnutia Islamský štát zverejnili nové video, na ktorom hovorí muž identifikovaný ako britský fotoreportér John Cantlie. V ňom tvrdí, že ho islamisti zadržiavajú ako rukojemníka.

John Cantlie, ktorý spolupracoval s denníkom Sunday Times, The Sun či agentúrou AFP, sa v trojminútovom videu adresovanom západným krajinám, vystupuje v oranžovom oblečení. Rovnaký odev mali aj iní rukojemníci islamistov, ktorých radikáli popravili a videá s popravou zverejnili.

Brit na videu sedí pri stole v tmavej miestnosti a priamo do kamery sľubuje, že odhalí pravdu o radikálnej skupine, ktorá v oblastiach, ktoré ovláda, plánuje vyhlásiť chalifát.

"Teraz viem, čo si myslíte. Myslíte si: Robí to len preto, že je väzňom. Má zbraň pri hlave a bol k tomu donútený," hovorí Cantlie na videu.

"Áno, je to pravda, som väzňom. To nemôžem poprieť. Ale keď vidím, ako na mňa moja vláda zabudla a to, že môj osud leží v rukách Islamského štátu, nemám čo stratiť," dodal.

Cantlie vo videu vysvetľuje, že európske vlády vyjednávajú o prepustení svojich rukojemníkov, ale USA a Británia sa správajú inak. Pýta sa, prečo sa obe krajiny ženú do ďalšej vojny.

Videozáznam je podľa neho prvým z mnohých, v ktorých bude vysvetľovať filozofiu Islamského štátu.

Poprava amerického novinára Jamesa Foleyho odštartovala sériu videí zobrazujúcich vraždy rukojemníkov:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Fotoreportéra údajne už v júli 2012 zadržali britskí islamisti operujúci v Sýrii. Následne sa objavili informácie, že ho postrelili, keď sa pokúsil o útek.

Zachránili ho údajne bojovníci z opozičnej Slobodnej sýrskej armády, avšak to boli o ňom posledné informácie, ktoré sa dostali na verejnosť.

Na zázname Cantlie hovorí, že ho ozbrojenci z Islamského štátu zadržali, keď sa v novembri 2012 vrátil do Sýrie.

Islamskí radikáli, ktorí obsadili časť Sýrie a Iraku, už zavraždili troch rukojemníkov - britského humanitárneho pracovníka a dvoch amerických novinárov. Ďalším v rade mal byť údajne humanitárny pracovník Alan Henning.

SITA

Najčítanejšie správy