Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ISIS vydal príručku pre nádejných džihádistov, odborníci sa chytajú za hlavy
Zdielať na

ISIS vydal príručku pre nádejných džihádistov, odborníci sa chytajú za hlavy

LONDÝN / Islamský štát vydal podrobného cestovného sprievodcu pre prípadných nováčikov s informáciami o tom, ako sa dostať do Sýrie a čo si treba so sebou vziať. Okamžite ale dostala prezývku Príručka pre hlupákov. Zverejnili v nej totiž viac, ako chceli.

Päťdesiatstranový manuál s názvom Hidžra, teda v preklade svätá emigrácia, zahŕňa detaily o tom, ktoré domy sú pre nováčikov zo Západu bezpečné a porovnáva to s údajmi z podobnej príručky spred dvoch rokov.

Tento titul s presným názvom Hidžra do Islamského štátu: Čo si zabaliť, koho kontaktovať a kam ísť. Príbehy a oveľa viac, je zameraný najmä na mladých ľudí.

Publikovaný bol v angličtine a chváli sa tým, že členovia ISIS žijú v Turecku v pokoji, pretože sa krajina bojí odvetných útokov. Preto sa tade dá ľahko dostať do Sýrie.

Jeden z militantov v knihe opisuje, ako ho pustili tureckí vojaci cez hranice do Sýrie a nachádzajú sa tu údajne i skutočné príbehy zahraničných bojovníkov, ktorí sa k hnutiu pridali.

Reprofoto Daily Mail

V knihe sa nachádza i sekcia pre "sestry". V poslednom období sa totiž roztrhlo vrece z mladými ženami, ktoré sa chcú pridať k džihádistom.

Amatérsky, ale nebezpečný

Príručka krok za krokom ponúka rady, čo robiť, keď už sa nádejný terorista dostane do Turecka, ako sa správať pri hraničných kontrolách a ako správne klamať o turistických atrakciách, ktoré chcú navštíviť.

Pozrite si reportáž z Veľkej Británie:

"Tento dokument je veľmi amatérsky, ale i tak môže mať významné dôsledky," cituje odborníka v oblasti boja proti terorizmu Charlieho Wintera denník Daily Mail.

Tvorcovia v knihe ale zverejnili viac, ako pravdepodobne pôvodne plánovali. Dôležité údaje, ktoré boli určené len očiam nádejných džihádistov, sa po jej vydaní dostali aj k európskym bezpečnostným službám.

Radikálni islamisti zverejnili video, na ktorom vyzývajú moslimov na Západe k útokom. YouTube video pre porušenie pravidiel stiahol, priniesol ho však server Vocativ, pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy