Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do boja proti Islamskému štátu sa zapojil už aj Hizballáh
Zdielať na

Do boja proti Islamskému štátu sa zapojil už aj Hizballáh

BEJRÚT / Radikálne libanonské hnutie Hizballáh chce posilniť svoju prítomnosť v Sýrii, kde bojuje proti povstalcom po boku armády prezidenta Bašára Assada. Uviedol to šéf Hizballáhu šejk Hasan Nasralláh v prejave pri príležitosti 15. výročia stiahnutia Izraela z juhu Libanonu.

"Naša prítomnosť sa zvýši, kedykoľvek to bude potrebné," vyhlásil Nasralláh.

Sľúbil tiež, že šiítsky Hizballáh bude bojovať so sunnitskými extrémistickými skupinami, ako Islamský štát (ISIS) či Al-Káida. Takéto skupiny sú podľa neho existenčnou hrozbou pre každého, kto nezdieľa ich ideológiu.

"Čelíme nebezpečenstvu nebývalých rozmerov, ktoré ohrozuje ľudstvo," vyhlásil Nasralláh. "Toto je nebezpečenstvo pre všetkých. Nikto by nemal strkať hlavu do piesku," zdôrazňuje.

Uprostred vojny

V Sýrii už viac ako štyri roky zúri občianska vojna. Libanon ju zažil v rokoch 1945 až 1990. Ľudia teraz varujú Hizballáh pred útokmi v zahraničí, ktoré by mohli Libanon ešte viac vtiahnuť do konfliktu v Sýrii.

Nasralláh odmieta akcie Američanmi vedenej koalície v boji proti ISIS s tým, že sunnitská skupina postupuje ďalej aj napriek neustálym útokom, píše Al Jazeera

Svoje slová venoval členom libanonského hnutia budúcnosti, ktorí sú jednoznačne proti Hizballáhu a jeho misii v Sýrii varujúc, že práve oni budú prvými obeťami ISIS či Al-Nusry, ak dorazia do Libanonu.

Televíziu TV5Monde nedávno napadli hackeri hlásiaci sa k ISIS. Západ varovali, aby ich nechal na pokoji. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy