Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Islamský štát sužujú vnútorné problémy, zabíja vlastných členov
Zdielať na
Zahraničie

Islamský štát sužujú vnútorné problémy, zabíja vlastných členov

TIKRÍT / Islamský štát má značné vnútorné problémy. Stále častejšie dochádza ku konfliktom medzi miestnymi a zahraničnými islamistami. Rozširuje sa i korupcia a rozkrádanie.

I keď si hnutie starostlivo buduje imidž hrôzostrašnej sily, ktorá spája moslimov v boji proti neveriacim, vo vnútri hnutia rastie napätie.

Na internete sa síce pravidelne objavujú videá s popravami zahraničných rukojemníkov, ale častejšie sa stávajú obeťami bojovníkov z Islamského štátu členovia hnutia. 

Za posledné týždne ich Islamský štát popravil asi 120, píše sa v správe sýrskej organizácie SOHR. 

Minulý rok v decembri ISIS oznámil, že zadržal členov ktorí plánovali prevrat proti vedeniu organizácie. Niektoré odsúdenci boli obvinení zo špionáže, či z nerestí napríklad ako fajčenie. Väčšina sa ale v skutočnosti previnila tým, že chcela utiecť do Turecka.

V meste Tabká sa následne našli telá asi tridsiatich mužov, z ktorých časť mala ázijské črty, píše The Washington Post. Údajne išlo práve o členov ISIS, ktorí sa pokúšali utiecť.

Vraždia vlastných

Pred pár dňami sa snažili sýrsko-tureckú hranicu prejsť deviati Európania a jeden Tunisan. Časť z nich ISIS zabil, časť zadržal.

Islamský štát sa bráni tým, že výrazne obmedzil možnosť vycestovania mimo vlastné územie samozvaného Islamského chalifátu.

O útek sa snažia najmä cudzinci. Tí dostávajú dvojnásobný plat, v porovnaní so Sýrčanmi. Cudzinci dostávajú od vedenia autá a užívajú si pohodlie v kaviarňach a na trhoch. "Chcú žiť v Islamskom štáte, nechcú bojovať," hovorí o cudzích bojovníkoch v hnutí aktivista so pseudonymom Abu Ibrahim ar-Rakkáví.

Okrem toho zahraniční bojovníci žijú v mestách, kde je hrozba útokov koalície menšia a domácich posielajú na vidiek. 

Napätie narastá

Toto napätie medzi bojovníkmi spôsobuje časté konflikty. Minulý týždeň skupina Sýrčanov odmietla rozkaz kuvajtského veliteľa na presun na iracké bojisko. Podľa aktivistu začali bojovníci po sebe strieľať.

"Najväčšia hrozba pre Islamský štát prichádza z vnútra," myslí si riaditeľka Carnegieho centra záležitostí blízkeho východu v Bejrúte Lina Chatib. "Sme svedkami zlyhania základnej ideológie ISIS, ktorá má zjednotiť ľudí rôzneho pôvodu do chalifátu," dodala.

Radikálni islamisti zverejnili video, na ktorom vyzývajú moslimov v Európe, aby bojovali proti neveriacim. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy