Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakúske džihádistky sú v pasci, chcú sa vrátiť
Zdielať na

Rakúske džihádistky sú v pasci, chcú sa vrátiť

Zdroj: Twitter/SITA

VIEDEŇ / Rakúske tínedžerky, Samra Kesinovič a Sabine Salimovič, opustil domovinu a rozhodli sa odísť bojovať za Islamský štát. Jedna z nich má už násilia dosť a chce sa vrátiť k rodičom. Útek zo Sýrie ale nie je jednoduchý.

Z večera do rána boli preč. Samra a Sabine sa rozhodli odísť do Sýrie, kde od apríla bojujú za islam. Teroristická organizácia Islamský štát ich prijala za bojovníčky, hoci sú len tínedžerkami, píše nemecký Focus.

Po ich úteku o nich nikto nič nevedel, zľahla sa po nich zem. Po čase, keď už boli v hnutí, sa s rodinami a priateľmi spojili, tvrdia noviny Österreich.

Nemenovaný zdroj prezradil, že sedemnásťročná Samra, ktorá sa mala medzičasom vydať za Čečenca, sa chce vrátiť do Viedne.

Twitter

Zverstvá, ktoré pácha organizácia na ľuďoch, ako napríklad bičovanie, popravy či útoky, boli pre tínedžerku "už neznesiteľné", citovali noviny zdroj. K tomu všetkému sa pridali i nálety.

Miesto, kde sa dievčatá zdržiavajú, nie je známe, no každú minútu sa boja o svoje vlastné životy.

Twitter

Sabina, ktorá je od Samry o dva roky mladšia, ešte nad návratom neuvažuje. "Nie je pripravená sa vrátiť," uviedol zdroj.

Smutná pravda

Odísť momentálne zo Sýrie je takmer nemožné, preto i nad návratom Sabine visia otázniky.

Dievčatá zmizli v apríli tohto roku. Nikomu nič nepovedali, zanechali len listy na rozlúčku. Tie obsahovali priam desivý obsah. "Sme na správnej ceste. Ideme do Sýrie bojovať za islam. Stretneme sa v raji," napísali rodinám.

Facebook

Rodičia okamžite zalarmovali políciu i Interpol. Nevedeli sa zmieriť s myšlienkou, že by ich dcéry ušli do Sýrie a chceli bojovať na strane radikálnych islamistov. Keď sa odtiaľ ozvali, museli sa so smutnou pravdou vyrovnať.

Súvisiace články