Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakúsko chce zakázať symboly Islamského štátu a odoberať občianstvo
Zdielať na

Rakúsko chce zakázať symboly Islamského štátu a odoberať občianstvo

BRATISLAVA/VIEDEŇ / Rakúske politické strany chcú tvrdé postihy pre svojich občanov, ktorí sa pridajú k teroristom z Islamského štátu. Chcú zakázať používanie symbolov ISIS a tým, ktorí sa pridajú na stranu džihádistov v Iraku či Sýrii, chcú odobrať rakúske občianstvo.

Bojovníkov z radov stúpencov Islamského štátu je ľahké identifikovať. Ich symbolom je čierna zástava, na nej pečať proroka Mohameda. Nápis  v arabčine hovorí: "Niet Boha okrem Boha a Mohamed je posol Boží."

Na stranu radikálnych teroristov ISIS sa pridávajú v poslednom období Európania, aj tínedžeri. Z Rakúska to boli dve dievčatá, deti prisťahovalcov, ktoré išli k džihadistom hľadať voju cestu do raja. VIAC ČÍTAJTE TU: Rakúske džihádistky ušli bojovať do Sýrie, našli tam smrť

Hlboký význam symbolov

Symboly Islamského štátu a zrejme ich tvrdé propagandistické videá, šírené internetom, na deti urobili dojem. Podľa politológa Jozefa Lenča symboly používané vodcami islamských radikálov z ISIS majú hlbší význam ako ten, ktorého sa obávajú európski politici nie len z Rakúska.      

"Zákazy, ktoré schú európske vlády sa pravdepodobne budú týkať vlajky, ktorá sa snaží spájať súčasnú teroristickú organizáciu, ktorá pôsobí na území Iraku a Sýrie s historickým kalifátom. Abasovský kalifát existoval v oblasti blízkeho východu, severnej Afriky až po hranice s Indiou v 8. až 12. storočí," hovorí politológ.

Zlatý arabský vek

Podľa odborníka si teroristi len prisvojili symboly zlatého arabského veku a o ten opierajú svoje teroristické posolstvo. "Aj z toho, ako k tomu pristupujú osobnosti a učenci islamskí je jasné, že sa nespráva islamsky táto organizácia," dodáva etnológ Jozef Lenč.

Slovensko oficiálne zatiaľ radikálne kroky na odradenie svojich občanov od úmyslu stať sa bojovníkmi ISIS neohlásilo.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák tvrdí, že o Slovákoch naverbovaných k jednotkám Islamských teroristov z Iraku informácie nemá. "Verím, že Slováci majú toľko zdravého rozumu, že tam svoj nos nebudú strkať," myslí si Lajčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy