Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za Islamský štát bojuje až 20 tisíc cudzincov, tvrdia Američania
Zdielať na

Za Islamský štát bojuje až 20 tisíc cudzincov, tvrdia Američania

DAMASK / Pod vlajkou radikálneho hnutia Islamský štát bojuje v Sýrii a Iraku až dvadsaťtisíc cudzincov z deväťdesiatich krajín. Vyplýva to z najnovších odhadov amerických tajných služieb.

Podľa Národného protiteroristického centra odcestovali do Sýrie bojovať dobrovoľníci z deväťdesiatich krajín. Minimálne 3 400 z nich pochádza zo Západu.

Najnovšie údaje ukazujú, že sa počet bojovníkov stále zvyšuje. V januári sa hovorilo o devätnástich tisícoch, o mesiac neskôr je už odhadovaný počet zahraničných dobrovoľníkov 20 tisíc. "Žiadne presné čísla nie sú k dispozícii, ale trend je jednoznačný," vyhlásil riaditeľ Národného protiteroristického centra Nicholas Rasmussen.

Počet cudzincov, ktorí sa vydali do bojov v Sýrii, podľa neho prerástol počet bojovníkov, ktorí odišli bojovať do Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Jemenu, Somálska, či ktoréhokoľvek iného miesta na Zemi za posledných dvadsať rokov.

Z USA sa pokúsilo do oblasti vycestovať asi 150 ľudí. Niektorých úrady zadržali, iní zahynuli v bojoch. Niekoľko desiatok stále aktívne bojuje.

Z európskych krajín najviac bojovníkov odchádza z Nemecka, Francúzska a Belgicka. Viac ako päťsto sa ich vrátilo - zhruba 250 do Veľkej Británie, takmer 200 do Francúzska a asi 70 do Belgicka.

Nedostatočné opatrenia

Potenciálni bojovníci sa do Sýrie dostávajú cez susedné Turecko. Dôvodom je najmä fakt, že Turci majú so 69 krajinami, vrátane európskych, bezvízový styk.

Turecko i ďalšie štáty posilnili hraničné kontroly a prijali ďalšie kroky. Avšak stále nie sú opatrenia dostatočne prísne na to, aby zabránili dobrovoľníkom odísť do Sýrie, či sa vrátiť späť.

Dobrovoľníci podľa informácií Národného protiteroristického centra nemajú rovnaké pozadie, nepochádzajú z podobného prostredia. Priradiť ich k jednému typu, je preto podľa Rasmussena nemožné. 

Obavy z útokov

Západné tajné služby sa obávajú, že tí, ktorí sa vracajú z bojov v Sýrii a Iraku, budú v Európe organizovať teroristické útoky. Obavy vzrástli najmä po útokoch v Paríži, kde zahynulo sedemnásť ľudí.

Okrem toho Islamský štát nedávno zverejnil video, na ktorom vyzýva svojich mužov na Západe, aby páchali atentáty v Európe a USA.

Pozrite si zverejnené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy