Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodca Islamského štátu sa po mesiacoch ozval, moslimov vyzýva k bojom
Zdielať na

Vodca Islamského štátu sa po mesiacoch ozval, moslimov vyzýva k bojom

BAGDAD / Vodca radikálnej organizácie Islamský štát (ISIS) abú Bakr al-Bagdádí sa po niekoľkomesačnej odmlke opäť ozval. Na novej zvukovej nahrávke zverejnenej na internete, vyzýva moslimov z celého sveta, aby vzali zbrane a bojovali za jeho skupinu. Informáciu priniesla televízia BBC. Pravosť nahrávky zatiaľ nikto nepotvrdil.

Počas posledných týždňov sa objavili špekulácie o tom, že vodca Bagdádí utrpel pri bojoch vážne zranenia a namiesto neho riadi všetky operácie islamistov mu číslo dva v ISIS abú Alá Afrí.

Iracké ministerstvo obrany ale v stredu oznámilo, že pri leteckých útokoch spojencov pod vedením USA Afrí zahynul. Američania zatiaľ správu nepotvrdili.

V najnovšej nahrávke Bagdádí vyzýva moslimov, aby buď išli priamo bojovať za ISIS do Sýrie a Iraku, alebo použili zbrane tam, kde sa nachádzajú," nech je to kdekoľvek".

Vodca ISIS spomína aj vojenskú intervenciu vedenú Saudskou Arábiou proti šiítskym povstalcom v Jemene, ktorá začala na konci marca. V tejto súvislosti skritizoval saudskoarabskú kráľovskú rodinu, píše BBC.

Nemajú zľutovanie

Jeho bojovníci z Islamského štátu zatiaľ robia vrásky sýrskej armáde. Nachádzajú sa totiž asi len jeden až dva kilometre od starovekého mesta Tadmor, kde sa nachádzajú pamiatky zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Potvrdil to šéf správy sýrskych pamiatok a múzeí Maamún Abdulkarím. Ten povedal, že ak extrémisti dobyjú mesto, známe tiež ako Palmýra, zničia všetko, čo tam existuje.

Palmýra (biblický Tadmor) s monumentálnymi ruinami je jedným z archeologických klenotov Blízkeho východu.

V antike to bolo významné mesto nachádzajúce sa v okolí oázy 215 kilometrov severovýchodne od Damasku. Dlhé roky bolo dôležitým bodom pre karavány prechádzajúce cez Sýrsku púšť, vďaka čomu dostalo pomenovanie Nevesta púšte.

Islamisti ničia pamiatky. Zruinovali aj krásne mesto Hatra. Voľakedy takto vyzeralo:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy