Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ničenie pamiatok islamistami pokračuje, padli budovy mesta Hatra
Zdielať na
Zahraničie

Ničenie pamiatok islamistami pokračuje, padli budovy mesta Hatra

BAGDAD / Ozbrojenci z hnutia Islamský štát zničili staroveké pamiatky v dvetisíc rokov starom meste Hatra na severe Iraku. Ministerstvo turistiky a pamiatok v Iraku sa o tom dozvedelo od svojich pracovníkov v Mosule, ktorý je tiež pod kontrolou islamistov. Správy nebolo možné nijako overiť či nezávislo potvrdiť.

Ako uviedol jeden z obyvateľov mesta, v ranných hodinách začul silnú explóziu a od ostatných sa dozvedel, že radikáli zničili niektoré z budov a ich pozostatky zlikvidovali buldozérmi.

Podľa nemenovaného irackého vládneho predstaviteľa je tieto správy ťažké potvrdiť. Ministerstvo neobdržalo žiadne fotografie poškodených pamiatok.

Zničili múzeum

Hatra, ktorej pamiatky sú na zozname UNESCO, leží 110 kilometrov južne od Mosulu, ktorý je najväčším mestom pod kontrolou ozbrojencov. Pred týždňom radikáli zverejnili video, na ktorom ničia sochy v mosulskom múzeu.

ISIFA

S buldozérmi

Vo štvrtok začali buldozérmi likvidovať aj pamiatky v starovekom meste Nimrúd južne od Mosulu. Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru to označila za vojnový zločin.

Hatra je mestská pevnosť ležiaca medzi riekami Eufrat a Tigris, ktorá bola založená v 1. storočí pred našim letopočtom. Kedysi slúžila ako významné náboženské a obchodné stredisko a nachádzali sa v nej obrovské chrámy.

Takto vyzeralo staroveké mesto Hatra, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy