Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zákazy, príkazy a neustály strach. Taký je život žien pod Islamským štátom
Zdielať na

Zákazy, príkazy a neustály strach. Taký je život žien pod Islamským štátom

DAMASK/BAGDAD / Ženy, ktoré žijú v Sýrii a Iraku v oblastiach kontrolovaných Islamským štátom (ISIS) čelia stále tvrdším obmedzeniam. Vynucuje si to náboženská polícia známa ako hisba, ktorá tu dohliada na poriadok a svojím konaním šíri medzi umiernenými moslimami nenávisť a zúfalstvo.

Nežnejšie pohlavie sa v oblastiach kontrolovaných radikálnymi islamistami nemôže bez mužského sprievodu pohnúť z domu a musí nosť dvojitý závoj, voľné oblečenie s názvom abaya i rukavice.

Tieto príkazy a zákazy prichádzajú krátko potom, ako ISIS tento mesiac zverejnil pre ženy manuál, ktorý im má vysvetliť ich postavenie vo fungovaní Islamského štátu.

Tam sa spomína napríklad i to, že sobáš dievčat je povolený od deviatich rokov a že ženy by mali domov opúšťať len vo výnimočných prípadoch a keď už musia, tak nech sú dostatočne zahalené.

Bez východiska

Obyvateľka sýrskej Rakky, dvadsaťročná Sama Maher, je z nových nariadení zúfalá. Náboženská polícia ju zadržala už niekoľkokrát.

ISIFA

"Tu v Raqqe a okolí je zakázané pohybovať sa bez mužského sprievodu, teda mahrama. Pre mňa je to veľký problém, keďže mám len štyri sestry," cituje mladú ženu The Guardian

Musela dokonca ukončiť i štúdium. ISIS totiž zatvoril všetky univerzity v okolí a ona bez sprievodu nemôže opustiť mesto.

Úloha mahrama je jasné. Práve on bude potrestaný, ak žena, ktorú sprevádza, nie je vhodne oblečená. Ženy boli nedávno poučené, že sa musia zahaľovať čiernym dvojvrstvovým závojom, ako je zvykom v Saudskej Arábii. Klasický odev abaya nie je vždy vhodný, odhaľuje totiž obrysy tela.

Trest ich neminie

Ženy najskôr namietali. Postupne zistili, že nemajú na výber. Ak porušia pravidlá, zbijú ich, ponížia, dostanú pokutu, či budú inak potrestané. Trest v takomto prípade neminie ani ich manželov.

SITA

Muži častokrát nútia svoje ženy a dcéry, aby ostali doma. Boja sa konfliktov s náboženskou políciou. Tá vydáva rozkazy prostredníctvom internetu, či zverejňuje písomné vyhlásenia v obchodoch.

"Prinútili všetky ženy v Mosule, bez ohľadu na vek, nosiť závoj. Ak by mala len šatku hidžáb, zbili by ju po hlave," potvrdila pediatrička Maha Saleh.

Strach z konfliktov

V Rakke "hlavnom meste" ISIS v Sýrii, všetky ženy musia byť kompletne zahalené v čiernom, s čiernymi rukavicami, topánkami i zakrytými očami.

Problémy s tým majú aj muži.. "Raz mi na trhu niekam odbehla manželka. Nevedel som ju nájsť, keďže všetky ženy vyzerali rovnako. Nemohol som sa pridať k cudzej žene. Keby ma polícia chytila, bol by to obrovský problém. Nakoniec som na ňu musel nahlas kričať, kým som ju našil," spomenul Sabah Nadiem.

V niektorých mestách musia byť kompletne zahalené i malé dievčatá. Mnoho rodín preto prestalo posielať svoje deti do škôl - boja sa.

Nezmyselné pravidlá

Týmto sa obmedzenia žien nekončia. Napríklad v Mosule nemôže byť žena posledným pasažierom v autobuse. Musí jednoducho vystúpiť, aj keď sa ešte nedostala, tam kam plánovala.

"Išla som z práce autobusom, no posledný muž vystúpil, keď som bola ešte ďaleko od domu. Išla som pešo v hroznom počasí. Našťastie išiel okolo môj kolega, ktorý ma zobral. Chytila nás ale polícia a keď sme im neukázali doklad o tom, že on je môj mahram, potrestali nás oboch," spomína banková úradníčka Bassma Adel.

Obyvateľom žijúcim v oblastiach kontrolovaných ISIS prišla pomáhať mladá americká humanitárna pracovníčka Kaya Mueller. Islamisti ju zabili. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy