Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jedného z veliteľov Islamského štátu zabil nálet, zomrelo i 26 bojovníkov
Zdielať na

Jedného z veliteľov Islamského štátu zabil nálet, zomrelo i 26 bojovníkov

DAMAŠK / Sýrska armáda zabila pri nálete na pozície organizácie Islamský štát v blízkosti mesta Hamá vyše dvadsať bojovníkov tejto radikálnej skupiny. Zomrel i jeden z veliteľov. Na Twitteri sa objavili fotografie mŕtveho Díba Hadídžána Ubajdího, ktorý bol vymenovaný za guvernéra jednej z častí kalifátu. Ten vyhlásilo hnutie na severe Sýrie minulý rok.

Sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu v krajine sledujú z exilu, oznámili, že pri útoku padlo 26 členov hnutia Islamský štát. Zničili im aj ich automobily.

Na pozície radikálov bojujúcich v Sýrií útočia tiež medzinárodná koalícia, ale s Damaškom údajne vojenské akcie nekoordinuje. Sýrska armáda tento týždeň podobným spôsobom ako Ubajdího zabila veliteľa inej radikálnej organizácie An-Nusra.

Abú Humám Šámí zomrel pri štvrtkovom sýrskom nálete na zhromaždení vedenom touto skupinou v provincii Idlib.

Kruté boje

Zo Sýrie sú hlásené ťažké boje v severovýchodnej provincii Hasaká. Islamský štát sa údajne snaží znovu dobyť lokalitu Tall Tamir, ktorá leží asi 40 kilometrov južne od hranice s Tureckom a po februárových bojoch má v rukách kurdskú milíciu.

Podľa zdrojov zo sýrskej opozície sa ku kurdským obrancom pripojili tiež členovia miestnej komunity kresťanov. Islamský štát ich z tejto oblasti uniesol viac než dvesto ešte vo februári.

Tri kresťanské dediny

Islamisti zaútočili asi na tri prevažne kresťanské dediny a strety stále pokračujú.

"Dochádza k veľmi intenzívnym a násilným bojom," citovala agentúra AP jedného z miestnych aktivistov. O bojoch informovala aj Sýrska organizácia pre ľudské práva, ktorá situáciu monitoruje z Londýna.

Ozbrojenci podľa nej časť územia dobyli, no miestne jednotky a Kurdi ich zatlačili späť. O život vraj prišlo najmenej osem islamistov a neurčený počet kurdských bojovníkov.

Islamisti plánovali útok i na Európsku komisiu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy