Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Islamisti údajne upálili zajatého jordánskeho pilota
Zdielať na

Islamisti údajne upálili zajatého jordánskeho pilota

AMMÁN/DAMAŠK / Na internete sa objavil videozáznam, na ktorom je údajne vidieť, ako ozbrojenci z hnutia Islamský štát zaživa upaľujú zajatého jordánskeho pilota. Informovala o tom agentúra AFP. Jordánsko sa usilovalo o prepustenie pilota Maáza Kasásbyho. Krajina ho chcela vymeniť za väznenú extrémistku Sadžídu Rišáví. Rokovania sa ale pred pár dňami zasekli. Jordánsko v utorok smrť pilota potvrdilo, podľa štátnej televízie ho zabili už 3. januára.

V 22 minúte a 34 sekunde je na videu vidieť muža v oranžovom odeve stojaceho v kovovej klietke, pričom ho obklopujú plamene. Na zázname nechýba ani logo hnutia, píše britský The Guardian.

Podľa agentúry Reuters šéf jordánskych ozbrojených síl už informoval rodinu pilota o jeho smrti.

Islamisti zverejnili minulý týždeň audionahrávku, na ktorej hovoril japonský novinár Kendži Goto, tiež väzeň extrémistov hnutia Islamský štát.

Reprofoto/BBC News

"Pokiaľ Sadžída Rišáví nebude 29. januára do západu slnka podľa času v severoirackom Mosule pripravená na tureckej hranici na výmenu za môj život, jordánsky pilot Maáz Kasásba bude okamžite zabitý," hovoril.

Medzi radikálmi a jordánskymi úradmi vtedy údajne prebiehali určité vyjednávania, Ammán chcela ale potvrdiť, že je Kasásba stále nažive.

SITA

Japonský rukojemník

V sobotu večer islamisti zverejnili video so sťatím práve Kendžiho Gota. Radikál s nožom v ruke na zázname sa rovnako vyhrážal Japoncom.

O jordánskom pilotovi ale vtedy nepadlo ani slovo. Až teraz začali na sociálnych sieťach kolovať zábery z nového videa.

Maáz Kasásba padol do zajatia hnutia Islamský štát, keď sa jeho lietadlo vlani v decembri zrútilo nad severom Sýrie. Islamisti tvrdia, že stroj zostrelili.

Hnutie Islamský štát zverejnilo video, na ktorom je vidieť muža v klietke, ktorú obklopujú plamene:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy