Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Islamský štát môže ohroziť pokrok ľudstva, varujú Američania
Zdielať na

Islamský štát môže ohroziť pokrok ľudstva, varujú Američania

DOHA / Posilňovanie Islamského štátu má celosvetový dopad a môže ohroziť pokrok ľudstva. V katarskej Dohe to v stredu povedal americký generál John Allen, ktorého prezident Barack Obama poveril zotavením koalície proti islamistom. Tá ale prináša nedostatok jedla, vlny utečencov a všeobecnú biedu do regiónu.

Allen povedal, že Islamský štát nie je problém Sýrie a Iraku, ale celého regiónu s dopadom na celý svet. IS podľa neho v bojoch prišiel o štvrtinu územia, ktoré od minulého roka obsadil v Iraku, avšak poraziť jeho ideológiu bude trvať celú generáciu.

Generál zdôraznil, že bez pomoci irackých sunnitov nebude možné islamistov poraziť. Odporučil irackej vláde, aby si udržala kontrolu nad šíitskymi milíciami, ktoré podliehajú vplyvu Iránu. "Ak majú byť operácie proti IS úspešné, musia všetky bojové sily podliehať riadeniu irackej vlády,“ povedal.

Tisíce náletov

Námestník amerického ministra zahraničia Antony Blinken v stredu povedal, že za deväť mesiacov, teda v období, kedy do bojov proti IS vstúpila medzinárodná letecká koalícia, padlo v Sýrii a Iraku 10 tisíc členov Islamského štátu. Koaličné lietadlá podľa neho za tu dobu uskutočnili 4 tisíce náletov.

IS nedávno utŕžil straty v sýrskej severovýchodnej provincii Hasaká, ktorú obývajú hlavne Kurdovia a kde proti radikálom bojujú kurdské milície. Podľa stredajších správ IS obnovil boje o rovnomenné provinčné stredisko, kde radikáli nasadili aj samovražedných atentátnikov.

Nedostatok jedla

Boje na severe Sýrie vyhnali z domovov tisícok ľudí a mnohí smerujú do Jordánska. Ochrancovia ľudských práv z Human Rights Watch (HRW) v stredu obvinili Ammán, že jordánske úrady od marca blokujú skupiny utečencov v jordánskej púšti na hranici so Sýriou. Sýrčania tam vraj nemajú dosť jedla, vody ani liekov.

"Jordánsko musí týmto ľuďom umožniť dostať sa ďalej do Jordánska a zaregistrovať sa ako žiadatelia o azyl na Úrade vysokého komisára OSN pre utečencov,“ povedala HRW. V Jordánsku sa od roku 2011, kedy sýrsky konflikt začal, zaregistrovalo 600 tisíc utečencov zo Sýrie.

Desať sťatých

Šíiti bojujúci v Iraku oznámili, že Islamský štát povolal do Iraku posily zo Sýrie a že pri nálete na západe iráckej provincie Anbár padlo najmenej 300 členov tejto organizácie. Iracká armáda sa spolu so šíitmi snaží dobyť rozsiahly Anbár a jednotky teraz operujú juhozápadne od Sámarry. Šíitski dobrovoľníci pri Ramádí porazili jednu z jednotiek IS a zabavili na mieste komunikačnú techniku a muníciu vyrobenú v Saudskej Arábii.

Podľa iránskej televízie Press TV Islamský štát verbuje ľudí aj v Afganistane a snažia sa získať k spolupráci afgánsky Taliban. V potýčke na afgánsko-pakistánskej hranici údajne členovia IS sťali desať členov Talibanu.

Na stranu bojovníkov z Islamského štátu sa už údajne pridali tisícky zahraničných žoldnierov. Podľa eurokomisárky Věry Jourovej aj jeden Čech.

Na strane Islamského štátu zrejme bojujú aj Slováci:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy