Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Al Káida citeľne slabne. Stráca elitných bojovníkov
Zdielať na

Al Káida citeľne slabne. Stráca elitných bojovníkov

BRATISLAVA/SANÁ / Teroristická organizácia Al Káida prichádza o svojich vodcov. Najskôr pri leteckom útoku v Líbyi zahynul Mochtár Belmochtár - i keď jeho smrť Američania doteraz oficiálne nepotvrdili. O niekoľko hodín neskôr prišla správa o zabití Násira al-Wuhajšího, ktorý zahynul pri útoku bezpilotného lietadla v Jemene.

Al Káida je podľa mnohých na konci so silami. Jemenské bezpečnostné zložky ohlásili likvidáciu teroristu jemenskej frakcie organizácie patriacej ku takzvanej Starej garde - Násira al Wuhajšího, známeho aj pod menom Abú Básir. 

Ten zahynul pri výbuchu rakety odpálenej z výzvedného lietadla. Spolu s ním aj jeho ochranka. Američania ale tvrdia, že s likvidáciou tohto teroristu nič nemajú.  

"Smútime za naším vznešeným princom, vodcom a askétom, ktorý bol zabitý pri americkom útoku spolu s ďalšími dvoma mudžahedínmi," vyjadril sa člen Al Káidy Chaled Batarfi.

Al Káida vs ISIS

To, že v posledných dňoch Al Káidá prišla o Mochtára Belmochtára a top lídra Wuhajšího podľa experta na terorizmus Iva Samsona, súvisí s rozmachom vplyvu Islamského štátu (ISIS).

"Islamský štát stál za útokmi na šíitske mešity práve v Jemene. Tam existuje otvorené napätie. Či už s rozbitím Al Káidy alebo s porážkou tohto šíitskeho hnutia v Jemene si Islamský štát veľmi nepoškodí," myslí si Samson.

Ten tvrdí, že nie je vylúčené, že informácie o úkryte vodcov Al Káidy mohli americkej CIA posunúť aj teroristi, ktorí už Al Káidu nerešpektujú.

"Koniec koncov, všetky tieto skupiny, ktoré vedú tieto frakčné boje majú svojich nasadených agentov a informátorov v tých druhých skupinách, takže oni vlastne o sebe vedia. Mnohí neodolajú tomuto finančnému vábeniu, prípadne to urobia z nejakej etnicko-náboženskej pomsty a nevraživosti," vysvetľuje Samson.

Informácie za milióny

Odmena za kľúčové informácie o Mochtárovi a Wuhajším mali totiž hodnotu 15 miliónov dolárov. To je suma, ktorú ani ISIS určite nepovažuje za zanedbateľnú.       

Definitívna rana istoty pre Al Káidu skôr či neskôr príde. Zrejme, keď do neba mudžáhedínov odletí aj samotný Ajman Al Zavahíri. Za jeho hlavu CIA ponúka desiatky miliónov.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy