Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Američania zabili hľadaného teroristu - jednookého Alžírčana. Už zase
Zdielať na

Američania zabili hľadaného teroristu - jednookého Alžírčana. Už zase

TOBRUK / Jeden z najhľadanejších teroristov a predĺžená ruka Al Káidy, Mochtár Belmochtár, podľa zahraničných médií zahynul pri leteckom útoku Američanov v Líbyi. Tamojšia vláda jeho zabitie potvrdila. Američania sú vo vyjadreniach opatrnejší.

Správy o zabití Mochtara Belmochtára, známeho pod prezývkami Pán Marlboro, či jednooký Alžírčan, obleteli svet už aj v minulosti, a to niekoľkokrát. Líbya ale tvrdí, že teraz je to jednoznačné. 

Americké úrady síce potvrdili protiteroristickú operáciu v Líbyi, ako aj jej cieľ - likvidáciu obávaného Belmochtára - výsledky leteckého útoku ale ešte vyhodnocujú, píše The Guardian.

Obávaný terorista

"Belmochtár má za sebou dlhú históriu ako vodca teroristických akcií a operácií po celej severnej Afrike. Stojí na čele vlastnej organizácie Al-Murabiton, ktorá je napojená na Al Káidu," vyhlásil hovorca Pentagonu Col Steve Warren.

SITA


Belmochtár bol vycvičený v Afganistane, kde prišiel aj o ľavé oko. Pripisujú mu zodpovednosť za takmer všetky krvavé atentáty v severnej Afrike a v rodnom Alžírsku. Preslávil sa najmä tým, keď v roku 2013 zajal v plynárni v Ajn Amanáse v Alžírsku 700 pracovníkov.

Američania v tom istom roku na jeho dolapenie dokonca vypísali odmenu päť miliónov dolárov.

SITA

Vo vojenských kruhoch dostal dokonca prezývku "nepolapiteľný", pretože sa mu podarilo za posledné roky uniknúť z viacerých pascí a obkľúčení.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy