Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zničme kríž, vyzývala dvojka Al Káidy. V piatok ho zabili, tvrdí CNN
Zdielať na

Zničme kríž, vyzývala dvojka Al Káidy. V piatok ho zabili, tvrdí CNN

SANÁ / Pri útoku bezpilotného lietadla zabili v piatok v Jemene vodcu miestnej odnože teroristickej siete Al Káida Násira Vahajšího. S odvolaním sa na dva jemenské zdroje o tom informovala americká televízia CNN.

Nemenovaný americký činiteľ podľa agentúry Reuters uviedol, že Spojené štáty správy o Vahajšího smrti preverujú. K akejkoľvek prípadnej americkej účasti sa odmietol vyjadriť.

Ďalší činiteľ uviedol, že armáda Spojených štátov sa do žiadneho útoku nezapojila. Nie je jasné, či nálet nemohla urobiť americká Ústredná spravodajská služba (CIA), napísal Reuters.

Druhý najmocnejší

Vahajší bol šéfom Al Káidy na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá má centrálu v Jemene. Bol druhým najmocnejším mužom v hierarchii medzinárodnej teroristickej siete. V minulosti pôsobil ako osobný tajomník Usámu bin Ládina. Toho začiatkom mája 2011 zabilo špeciálne komando na severe Pakistanu.

Ministerstvo zahraničných vecí USA ponúklo odmenu 10 miliónov dolárov komukoľvek, kto by mohol pomôcť predviesť Vahajšího pred spravodlivosť. Podľa americkej diplomacie bol zodpovedný za schvaľovanie cieľov, naberanie nových členov, rozdeľovanie zdrojov na výcvik a plánovanie útoku a taktiež poverovanie ostatných k spáchaniu útoku.

Najväčší útok od bin Ládina

Stredisko SITE, ktoré monitoruje webové stránky islamských extrémistov uviedol, že na sieťach jemenských islamských radikálov v pondelok kolovali správy, ktorý hovorili o Vahajšího smrti. "Pokiaľ sa potvrdia, bude to najväčší útok na Al Káidu od smrti bin Ládina," uviedla britskej spravodajskej televízii BBC riaditeľka strediska SITE Rita Katzová.

AQAP vznikla v januári 2009 zlúčením odnoží Al Káidy v Jemene a v Saudskej Arábii, Vahajší sa v tomto roku ujal jej vedenia. Al Káida na Arabskom polostrove je považovaná za teroristickú organizáciu, ktorá má najväčšiu schopnosť zaútočiť na americké záujmy, napísala agentúra AP.

Likvidácia kríža

"Musíme zlikvidovať kríž... Poslom kríža je Amerika," prehlasoval podľa CNN Vahajší v prejave ku skupine na videozázname, ktorý sa objavil minulý rok v apríli.

Televízia BBC uviedla, že sa americké ministerstvo obrany odmietlo k správe o Vahajšího smrti vyjadriť.

Upadajúca Al Kájda stráca vodcov, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy