Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Levíča kalifátu (12), čo vraždilo pre Islamský štát, je Francúz
Zdielať na

Levíča kalifátu (12), čo vraždilo pre Islamský štát, je Francúz

PARÍŽ / Na videu, ktoré zverejnilo hnutie Islamský štát, identifikovali francúzskeho občana Sabriho Essida. K radikálom sa pridal len minulý rok. Sabri je nevlastným bratom Mohammeda Meraha, ktorý v roku 2012 v južnom Francúzsku zabil troch vojakov, tri židovské deti a rabína priamo v židovskej škole.

Militantný Islamský štát zverejnil video, na ktorom je vidieť rukojemníka, za ktorým stojí okrem radikála aj mladý chlapec. Ide o syna francúzskeho teroristu, ktorý je známym islamistom. Mal zavraždiť židovské deti. Chlapcovou príbuznou je i žena, ktorá vzala svoje deti, len aby sa mohla pridať k extrémistom.

Sabriho Essida identifikovali ako známeho džihádistu. Jeho nevlastným bratom je Mohammed Merah, ktorý počas besnenia vo francúzskom meste Toulouse zastrelil tri deti, rabína a troch výsadkárov, píše britský denník Daily Mail.

Rodina extrémistov

Dvaja, ktorí boli v blízkosti Meraha krátko pred zásahom francúzskych špeciálnych síl, sú mŕtvi. Obaja pritom patria do jednej rodiny a sú radikálni extrémisti.

O Merahovej sestre Souad sa vie, že vycestovala do Iraku a Sýrie, aby sa spojila s hnutím Islamský štát. Vzala aj svoje štyri deti vrátane len deväťmesačného bábätka.

Essida po tom, čo sa objavil vo videu po boku malého chlapca, označili bezpečnostní experti za arabsko-izraelského špióna. Vyzerá to, že Essid sa chlapcovi prihováral vo francúzštine.

Pochybnosti o pravosti

Existujú ale i pochybnosti o pravosti videa. Odborníci sa zaoberajú otázkou, či chlapec bol naozaj ten, kto stlačil spúšť a údajne zavraždil 19-ročného Muhammada Saida Ismail Musallama jediným výstrelom.

"Podobnosť medzi Essidom a mužom na videu je zrejmá a viditeľná," povedal nemenovaný vyšetrovateľ. "Odkazuje na to mnoho odborníkov," dodáva.

Essida pritom chytili v Sýrii v decembri 2006 v dome, ktorý sa označoval za prístrešok členom teroristickej skupiny Al-Káida. Údajne mali namierené do Iraku.

Francúza okamžite deportovali do domoviny, kde ho v roku 2009 odsúdili na päť rokov za mrežami.

O rok neskôr ho ale prepustili. Essid sa vrátil do Toulose, kde sa spojil s nevlastným bratom Merahom.

Rukojemník mal zomrieť rukou chlapca, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy