Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Al Káida je v porovnaní s ISIS anjel, tvrdí iracký utečenec
Zdielať na
Zahraničie

Al Káida je v porovnaní s ISIS anjel, tvrdí iracký utečenec

HIT / Radikáli z Islamského štátu sa irackého mesta Hít zmocnili pred pol rokom a odvtedy mu vládnu tvrdou rukou. Ľudia tam žijú v strachu a snažia sa utiecť.

"Muži z Al Káidy sú proti Islamskému štátu anjeli," začína rozprávanie o živote pod čiernou vlajkou v meste Hít iracký utečenec, ktorý vystupuje pod menom Faisal. 

"Strkajú nos úplne do všetkého - do vzdelania, do daní, do oblečenia. Niet pred nimi úniku," opisuje.

"Do mesta vnikli o štvrtej ráno. Počuli sme len výbuchy," hovorí o vstupe islamistov do irackého mesta Hít. 

Faisal v meste, ktoré je stotisícovým dopravným uzlom, vydržať nedokázal a utiekol."Situácia sa zhoršuje. Po uliciach teraz chodia dve až tri tisícky mužov, ktorí vyberajú dane," cituje utečenca The Independent.

SITA

Muži dohliadajú napríklad na to, či ženy žijú v súlade s manifestom s názvom Ženy v Islamskom štáte, ktorú hnutie nedávno vydalo. Napríklad obchody s oblečením či salóny krásy sú zrušené, pretože ich ISIS považuje za "diablove dielo".

"Dievčatá dobrých mravov sa vydajú najneskôr medzi šestnástym a sedemnástym rokom . Ich základnou funkciou je byť s manželom a deťmi" píše sa v manifeste. A ISIS na to svedomito dohliada.

SITA

Opustiť dom bez sprievodu muža majú povolené len učiteľky. Ale aj ich život a prácu ISIS výrazne ovplyvnil. "Niektoré predmety ako umenie, hudobná, geografia či sociológia sú úplne zrušené," priznáva Faisal. "Napríklad učitelia biológie nemôžu evolúciu ani spomenúť, otázky týkajúce sa demokracie a volieb sú úplne zakázané," pokračuje.

Internet tam už osem mesiacov nepoznajú. ISIS ľudí presviedča, aby používali satelitné prepojenie, ktoré má hnutie pod kontrolou. Radikáli sledujú všetko a všetkých.

Okrem toho sú miestni odkázaní na vodu z rieky Eufrat či nekvalitné potraviny.

Vždy príde horšie

Na predchodcov Islamského štátu, Al Kádiu, tak vlastne mnohí spomínajú v dobrom. "V meste sa pred desiatimi rokmi veľmi bojovali, ale nikdy nechcelo odísť toľko ľudí, ako teraz," potvrdzuje. "Stará Al Káida bola oveľa lepšia ako ISIS," pokračuje. "Nenávidíme vládu, ale každá nová vláda je ešte horšia, ako tá predtým," dodáva.

sita

Mnohí ale v podstate nemajú na výber a pripájajú sa k radikálom. "Je to z ekonomických dôvodov," vysvetľuje Faisal. "Dostávajú peniaze. Je to síce málo, ale im to stačí. Majú ale privilégia ako zadarmo benzín, plyn, cukor, chlieb, čaj a rôzne služby," pokračuje.

Faisal rozmýšľa o budúcnosti svojho mesta skepticky a snaha Bagdadu zachrániť ľud pred útrapami, ktoré im ISIS spôsobuje, je podľa neho nedostatočná. Rovnako nepomáhajú ani Američania. "Oslabujú ich a limitujú pohyb islamistov, ale to je všetko," dodáva.

Radikálni islamisti v Iraku ničia pamiatky - pália knižnice a kladivom demolujú sochy. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy