Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za Islamský štát zrejme bojujú Slováci i Česi, tvrdí odborník
Zdielať na

Za Islamský štát zrejme bojujú Slováci i Česi, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Na stranu bojovníkov z Islamského štátu sa už údajne pridali tisícky zahraničných žoldnierov. Podľa eurokomisárky Věry Jourovej aj jeden Čech. Do bojov sa zrejme zapojili aj Slováci.

"Pokiaľ viem, tak už máme prvého človeka v Českej republike," vyhlásila česká eurokomisárka Věra Jourová. Podrobnosti ale nemá. Tvrdí ale, že je to signálom, toho, že sa fenomén islamských bojovníkov už dávno opustil hranice Sýrie.  

"Ten problém sa rozširuje do krajín, v ktorých sa to možno ani neočakávalo,"
dodala.

Ak by zdroje českej eurokomisárky neklamali, mohol by to byť buď  sfanatizovaný bojovník  alebo profesionálny žoldnier, takzvaný kontraktor.

"Je to dané určitou motiváciou a podmienkami a množstvom iných vecí,"
vysvetľuje bezpečnostný expert Ivo Samson.

Žiadne informácie

Kým v oficiálnych medzinárodných štatistikách na strane Islamského štátu bojujú stovky Francúzov, Britov, či Turkov, slovenská diplomacia o takomto našincovi nevie.

"Nedisponujeme informáciami, ktoré by hovorili, že slovenskí občania bojujú na strane Islamského štátu, alebo na strane koalície proti," informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

To ale nevylučuje fakt, že by na strane Islamského štátu mohli bojovať aj nejakí Slováci. "Slovákov tam asi zopár bude, podobne ako tam bude viac ako jeden Čech," myslí si Samson.

Adepti sú

Slová bezpečnostného experta pritom nepriamo potvrdzuje naša tajná služba. Tvrdí, že podozrivých adeptov cestujúcich do Sýrie už mali vo svojom špiónskom hľadáčiku.

"Existujú indície, že Slovensko v uplynulom období opustilo niekoľko ľudí, u ktorých je podozrenie, že sa mohli zapojiť do radikálnych prejavov v týchto oblastiach. Číslo vyjadrujúce počet takýchto ľudí je zatiaľ jednociferné," informoval hovorca SIS Branislav Zvara. 

Slováci na Ukrajine

Nebolo by to zrejme žiadnym prekvapením. Slovenskí dobrodruhovia sa už objavili aj v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom. Tam im ale nehrozila jedna zásadná vec.

Osobný náboženský konflikt záujmov - vyplývajúci z prostredia odkiaľ pochádzajú."Skôr či neskôr ich moslimovia budú tlačiť na to, aby konvertovali," tvrdí Samson. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy