Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vládny špeciál priviezol dovolenkárov z Tuniska. Báli sme sa, tvrdili
Zdielať na

Vládny špeciál priviezol dovolenkárov z Tuniska. Báli sme sa, tvrdili

BRATISLAVA / Z Tuniska sa po polnoci podarilo dopraviť na bratislavské letisko 116 slovenských občanov. O jednej poobede vládny špeciál odletel po ďalších 112 Slovákov, ktorí o prevoz prejavili záujem. Krátko po osemnástej hodine pristál na Slovensku, prišlo ďalších 109 turistov.

Ako sa na letisku vyjadrili niektorí cestujúci, situácia v Tunisku bola podľa nich zmätočná, niektorí nevedeli presne, čo sa stalo, a ako niektorí Slováci uviedli, hlavne bezprostredne po teroristickom útoku sa šírili rôzne informácie.

"Báli sme sa,“ odznievalo na letisku po prílete 116 Slovákov najčastejšie.

"Konečne doma, lebo dlho sme tam čakali skoro celý deň na letisku. Bolo to hlavne únavné kvôli malému, takže konečne doma," povedala dovolenkárka Anna.

Simona bola v čase streľby na pláži len 300 metrov od miesta nešťastia. "Plavčík si v kľude sedel, nič nerobil," opisuje.

Diskotéka v hoteli

Navodiť atmosféru, že sa nič nestalo sa snažili aj v hoteli, kde bola Simona s príbuznými ubytovaná. "Večer napríklad bola diskotéka, ľudia sa tam zabávali ale mne bolo blbé sa tam ísť zabávať. Veď tí ľudia tam zomreli, to bolo také neľudské," dodala Simona.

Vládne lietadlo pre slovenských dovolenkárov odletelo v sobotu približne o 19:00 hodine, krátko po tom, čo sa Slovensku podarilo získať povolenie na prelet a pristátie v Tunisku.

Zvítanie s príbuznými na letisku v Bratislave:

SITA

Formulár pomôže

Medzi obeťami piatkového útoku v tuniskom meste Sousse neboli žiadni slovenskí občania. Ministerstvo zahraničných vecí vďaka systému dobrovoľnej registrácie vedelo o 160 Slovákov v krajine, napokon z komunikácie s cestovnými kanceláriami zistili, že ich je tam viac ako 600.

Rezort preto odporúča Slovákom cestujúcim do zahraničia, aby sa na ich stránke zaregistrovali. Vďaka tomu sa ministerstvo so Slovákmi v zahraničí dokáže rýchlejšie spojiť v prípade, ak sa niečo stane, alebo ich včas varovať. Registrácia je dostupná na internetovej adrese https://www.mzv.sk/Register

Na letisku bola reportérka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy