Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Tuniska odletel špeciál, záujem o návrat prevyšuje kapacitu lietadla
Zdielať na

Do Tuniska odletel špeciál, záujem o návrat prevyšuje kapacitu lietadla

SOUSSE / V Tunisku je po piatkovom teroristickom útoku stále chaos. Niektorí turisti sa chcú čo najskôr dostať domov. Pre Slovákov krátko po siedmej odletel vládny špeciál. Záujem o návrat do vlasti presahuje kapacitu lietadla.

Dovolenkárka Eva prišla do Tuniska v piatok. Hneď svojmu delegátovi oznámila, že sa chce dostať domov. Nastal ale problém. V krajine zavládol chaos a ani delegáti najskôr nemali žiadne informácie.

"Delegátovi som to nahlásila včera o piatej, do dneška nič neurobil," tvrdí Eva.

Cestovná kancelária, s ktorou Eva do Tuniska prišla, situáciu intenzívne rieši. "Tých klientov, ktorí boli v blízkych hoteloch sme dopravili na ich žiadosť v piatok večerným lietadlom do Bratislavy," uviedla zástupkyňa cestovnej kancelária Silvia Ladvenicová.

Zapísať sa na zoznam

Každý Slovák, ktorý sa chce vrátiť domov, sa musí najskôr zapísať na zoznam a následne sa bude cestovka snažiť zapísať ho do zoznamu na najbližšie lietadlo smerujúce na Slovensko.

Tu sa ale naskytá problém. Množstvo ľudí, ktorí sa chcú vrátiť, prevyšuje kapacitu miest vo vládnom špeciále aj v lietadlách cestovky. Delegát Eve nevedel povedať, kedy bude môcť odísť.

"Povedal, že špeciál je plný a nikam neodchádza a že robíme rozruch len my, v tomto hoteli," dodáva dovolenkárka Eva.

Zbytočne hysterickí

Podľa delegáta sú turisti, ktorí sa chcú okamžite vrátiť do vlasti, zbytočne hysterickí. V hoteloch je podľa neho dobre postarané. "Je nemám svoj vlastný charter, ja som len pracovník. Akonáhle dostanem pokyny z centrály, ja ich odovzdám," tvrdí delegát cestovnej kancelárie.

Podľa operátorky cestovnej kancelárie sa do špeciálu, ktorý do Tuniska odletel v sobot po siedmej hodine večer dostanú tí turisti, ktorí už v krajine niekoľko dní pobudli a rozhodli sa odísť.

Bezpečnostné pravidlá

Tí, čo prileteli v piatok budú musieť zrejme počkať až do utorka. Dovolenkárka Eva poletí vládnym špeciálom do Bratislavy v nedeľu.

Ministerstvo zahraničných vecí radí všetkým turistom v Tunisku, aby dodržiavali všetky bezpečnostné pravidlá a boli v kontakte so svojim delegátom. 

Pozrite si reportáž:

Rodiny s deťmi

Na odlet zúfalo čakajú najmä rodiny s malými deťmi. Celý deň vraj trávili zatvorené v hotelových izbách. Viacerí sa však sťažovali na nedostatok informácií od delegátov cestoviek.

"Všetci Slováci chcú ísť domov. Delegát má také informácie, že ich nemôže prezradiť. Povedal, že tých, ktorí chcú ísť domov si zapíše a posunie do Prahy. Nevieme, na čom sme," opísal situácia dovolenkár priamo z Tuniska.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy