Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Gréci plnia požiadavky eurozóny, schválili druhý balík reforiem
Zdielať na

Gréci plnia požiadavky eurozóny, schválili druhý balík reforiem

ATÉNY / Grécky parlament schválil druhý balík reforiem, ktorými eurozóna podmienila poskytnutie finančnej pomoci krajine, ktorá sa nachádza na pokraji bankrotu. Za zákon, ktorý sa týka súdnictva a bankovníctva, hlasovalo 230 z 300 poslancov parlamentu.Časť vládnej strany SYRIZA návrh nepodporila.

Cieľom druhého reformného bloku je zosúladiť grécke zákony s pravidlami Európskej únie o podpore problematických bánk. EÚ ich zaviedla po globálnej finančnej kríze. Majú chrániť daňových poplatníkov a eliminovať riziko, že budú nútení zachraňovať problematické banky.

Druhý reformný balík rovnako ako minulý týždeň, keď sa hlasovalo o zvyšovaní daní a ďalších škrtoch vo výdavkoch, podporili aj poslanci proeurópskych opozičných strán.

Pre a proti

Proti reformám hlasovali alebo sa zdržali hlasovania 36 zo 149 poslancov vládnej strany Syriza premiéra Tsiprasa. Ten pred hlasovaním uviedol, že jeho kabinet bol donútený pristúpiť k tvrdým reformám pod hrozbou odchodu krajiny z eurozóny.

V nasledujúcich dňoch sa podľa jeho slov vláda zameria na politické reformy a boj s korupciou a daňové úniky.

Zvolili si kompromis

Rokovanie poslancov o reformnom balíku začalo v stredu okolo deviatej večer a hlasovať začali až po šiestich hodinách.

"Jeden z komentátorov o mne povedal, že búšim hlavou do steny. Moja hlava možno krváca, ale stena praskla," uviedol Tsipras. Podľa správ, ktoré sa objavili na Twitteri, premiér opäť priznal, že jeho kabinet spravil chyby. Na bitku, ktorú vybojoval, je hrdý.

Šéf gréckej vlády tiež zopakoval, že reformám neverí. "Zvolili sme kompromis, ktorý nás núti prijať program, ktorému neveríme, a my ho príjmeme, pretože iné alternatívy sú tvrdé," uviedol. Odstúpenie z funkcie vylúčil s tým, že jeho vláda musí ďalej bojovať za záujmy gréckych občanov.

Ekonomické reformy

Atény sa minulý týždeň po celonočnom summite v Bruseli dohodli s eurozónou na začatí rozhovorov o novom (už treťom) záchrannom programe v objeme 86 miliárd eur. Podmienkou ale sú ekonomické reformy a úsporné opatrenia.

Vyjednávanie s veriteľmi o tejto pomoci by, podľa slov hovorkyne vlády, mohlo začať pravdepodobne v piatok a skončiť do 20. augusta.

Grécko v pondelok dostalo prvé európske peniaze v podobe trojmesačného preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény pôžičku využili na úhradu splátok Európskej centrálnej banke a Medzinárodnému menovému fondu.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy