Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Grécky parlament rokuje, témou je druhý balík reforiem
Zdielať na

Grécky parlament rokuje, témou je druhý balík reforiem

ATÉNY/BRUSEL / Grécky parlament v stredu začal rokovania o druhom balíku reforiem, ktoré si vyžiadali medzinárodní veritelia ako podmienku poskytnutia ďalšej finančnej pomoci zadĺženej krajiny. Minister financií Euklidis Tsakalotos označil stredajšie hlasovanie v prejave k poslancom za "kľúčové" a vyzval ich k schváleniu reforiem, aby vláda mohla v piatok začať rokovať s veriteľmi. Hlasovanie, pre ktoré je vyhradená hodina, má začať okolo 23:00 hod. SELČ.

Nová legislatíva sa týka najmä modernizácie štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych konaní a presadenia pravidiel pre ozdravenie bánk.

Reforma penzijného systému

Pôvodne sa pritom v stredu malo hlasovať aj o reforme penzijného systému a zrušení daňového zvýhodnenia pre gréckych poľnohospodárov. Najmä proti druhej z reforiem sa ale postavilo viacero poslancov z vidieckych regiónov z vládnej koalície i opozičnej Novej demokracie.

Tvárou v tvár masívnemu odporu potom Tsiprasova vláda návrh zo zoznamu rokovaní stiahla. Hovorkyňa aténskej vlády už ale v utorok uviedla, že zrušenie daňových výhod pre poľnohospodárov nie je podmienkou pre začatie rozhovorov s veriteľmi o ďalšej finančnej pomoci zadĺženej krajiny.

SITA

Odborová centrála gréckych štátnych zamestnancov ADEDY ohlásila na stredu demonštráciu pred sídlom parlamentu, informoval na Twitteri denník Kathimerini.

Bez rozkolu

Podľa agentúry Reuters by druhý reformný balík nemal vzbudiť taký rozkol v strane premiéra Alexisa Tsiprasa ako prvá sada reforiem, ktorá minulý týždeň prešla len vďaka hlasom opozičných poslancov.

Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a menové otázky, je presvedčený, že druhý balík reforiem gréckym parlamentom prejde. V Bruseli novinárom pripomenul, že už začali intenzívne vyjednávania o presnej podobe nového záchranného programu pre Grécko.

SITA

Úspešný koniec rozhovorov, na ktorých sa podieľajú tiež experti veriteľských inštitúcii, očakáva Moscovici v druhej polovici augusta.

Proti Tsiprasovi

Napriek tomu sa ale aj v stredu bude musieť podľa svetových médií Tsipras spoľahnúť na podporu opozície. "Snažíme sa ale, aby nebolo toľko odporcov z radov vládnych poslancov," povedal v gréckej televízii minister zdravotníctva Panajotis Kurumblis z vládnej strany SYRIZA.

Poukázal tiež na minulé hlasovanie, kedy sa proti Tsiprasovi postavilo 39 vládnych zákonodarcov. Premiérova strana a jej koaličný partner majú 162 poslancov v 300-členom parlamente.

Osemdesiatšesť miliárd

Atény sa minulý týždeň s eurozónou dohodli na začatí rozhovorov o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur podmienenom ekonomickými reformami a úspornými opatreniami.

V pondelok do Grécka dorazili prvé európske peniaze v podobe trojmesačného preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény peniaze využili na úhradu splátok Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.

Poslanci gréckeho parlamentu rokujú, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy