Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Grécke reformy ovplyvnia aj slovenských turistov. Dovolenky môžu zdražieť
Zdielať na

Grécke reformy ovplyvnia aj slovenských turistov. Dovolenky môžu zdražieť

ATÉNY/BRATISLAVA / Grécky parlament vo štvrtok schválil reformy, za ktoré očakáva pomoc do výšky 86 miliárd eur. To ale musí odobriť ešte Európska únia. Preklenovací úver vo výške 7 miliárd už Grécku odklepli ministri financií krajín EÚ. Zavedenie reforiem v Grécku vítajú skoro všetci. Môže ale ísť o dvojsečnú zbraň, ktorá sa môže prejaviť napríklad aj zdražením zájazdov.

Gréci teraz musia čakať na schválenie pomoci európskymi partnermi. Ešte v stredu tak urobil francúzsky parlament, ktorý ani nepočkal na výsledky v Aténach. Vo štvrtok dali rokovaniam so záchranným programom zelenú aj kritickí Fíni.

"Máme mandát fínskej vlády a parlamentu v dvoch úrovniach. Prvá je premosťovacia pomoc na sedem miliárd eur a druhá je na začatie rokovaní Grécka ohľadom pomoci z eurovalu," informoval fínsky minister financií Alexander Stubb.

Pomôcť odmietajú

Naďalej sa čaká ešte na dôležité vyjadrenie nemeckého a rakúskeho parlamentu. U nás súhlas Národnej rady netreba. "Momentálne sme v procese, ktorý nevyžaduje schvaľovanie v Národnej rade Slovenskej republiky," potvrdil premiér Robert Fico.

Našu vládu k odmietnutiu pomoci vyzývajú ale liberáli. "Je to v prepočte tisíc eur na každú slovenskú domácnosť," vyhlásil poslanec za SaS Ľubomír Galko.

"Ak táto pôžička bude v budúcnosti z trvalého eurovalu, nepôjde o pôžičku, ktorú by financovali národné rozpočty," povedal Fico. "Ten, kto tvrdí, že to nie je pravda, buď nevie, o čom hovorí, alebo klame," kontruje predseda SaS Richard Sulík.

Odsúhlasením reforiem ale problémy nekončia. Zhodnú sa na tom všetci. "Problémy môžu nastať v budúcnosti, keďže vláda, ako ukázalo hlasovanie, nemá väčšinu a rovnako je otázne, ak osa Grécko postaví k samotnej implementácii reformných opatrení, ktoré sú nevyhnutné," píše sa v stanovisku nášho ministerstva financií.

Ceny dovoleniek

Grécky parlament odsúhlasil, okrem iného, rast firemných daní, zmeny v penzijnom systéme, nárast dane z luxusu, zmeny v dph, ale aj koniec zľavám pre grécke ostrovy. Práve posledná položka nemusí potešiť slovenských turistov.

Viac, ako prepadnuté záruky v eurovale, by totiž už o rok mohli pocítiť Slováci drahšie dovolenky v Grécku. Zvýšená dph na ostrovoch sa totižto musí niekde odraziť. "Je tu predpoklad, že zvýšia ceny, keďže budú mať vyššie náklady," potvrdila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

A mohlo by to byť práve na drahších dovolenkách.

Ubytovanie napríklad na Kréte bez stravovania a mimo cestovky vyjde tento rok priemerne na týždeň 350 eur, po novom by to mohlo byť 384. Eurá si bude treba prirátať však pri množstve ďalších položiek.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy