Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Komisia navrhla pre Grécko 7 miliárd, za pôžičku ručia všetky štáty Únie
Zdielať na

Komisia navrhla pre Grécko 7 miliárd, za pôžičku ručia všetky štáty Únie

BRUSEL / Európska komisia navrhuje riešiť okamžite finančné potreby zadĺženého Grécka vo výške 7 miliárd eur pôžičkou zo staršieho krízového fondu, ktorý v minulosti spoločne vytvorili všetky členské štáty Európskej únie. Za pôžičky z neho ručia všetky štáty Európskej únie. Ministri financií niekoľkých krajín mimo eurozóny dali tento týždeň jasne najavo, že sa im podobná pôžička Grécku nepáči.

Podmienkou pre vyplácanie peňazí má podľa návrhu Komisie - okrem potrebnej formálnej gréckej žiadosti - tiež byť, že Atény v stredu schvália prvé reformné kroky dohodnuté na nedávnom summite eurozóny. Návrh spomína pripravované zmeny pravidiel dane z pridanej hodnoty, úpravy penzijného systému a riadenie štatistického úradu.

Jedna platba na účet

Pôžička by bola vyplatená v jednej platbe na účet gréckej národnej banky okamžite po prijatí príslušného rozhodnutia. Mala by maximálne trojmesačnú splatnosť. Komisia predpokladá jej preplatenie z peňazí, ktoré Grécko získa po tom, čo sa dohodne o treťom záchrannom balíku so záchranným fondom eurozóny.

"Pomoc Únie Grécku prostredníctvom Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu zaistí finančnú stabilitu Únie a eurozóny," uviedla komisia v krátkom písomnom vysvetlení svojho zámeru.

Komisia navrhla sedemmiliardovú pôžičku Grécku, pozrite si reportáž:

Za pôžičky z Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu ručia všetky krajiny Únie, nielen štáty platiace eurom.

Záchranný program pre Grécko

Záchranný program pre Grécko vo výške až 86 miliárd eur, ktorý bol predmetom rokovaní v Bruseli, nemusí stačiť. Krajina potrebuje oveľa väčšie zníženie dlhu zo strany Európskej únie. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného menového fondu.

"Grécky dlh sa môže stať udržateľným len vďaka krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu a ktoré sú ďaleko nad rámec toho, čo bola Európa doteraz ochotná zvážiť," uvádza sa v analýze, ktorá bola v pondelok zaslaná všetkým vládam eurozóny.

Ako dodal nemenovaný predstaviteľ Medzinárodného menového fondu, oddlženie dá Grécku šancu, aby v krajine došlo k oživeniu ekonomiky.

Miliardová pomoc

Atény sa v pondelok po zdĺhavých rokovaniach dohodli s eurozónou na podmienkach novej finančnej pomoci zadĺženému Grécku. Podľa materiálov z dielne ministrov financií eurozóny ale Gréci musia najprv splniť balíček tvrdých reforiem, aby mohli uvažovať o novej pomoci až do výšky 86 miliárd eur.

Grécky parlament sa má pustiť práve v stredu do schvaľovania prvých reforiem, aby mohli rozhovory o pomoci formálne začať.

Gréci tvrdé reformy, ak ich odobrí parlament, pocítia ešte dlhé roky, pozrite si reportáž Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy