Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Grécky parlament schválil návrh reforiem, ktoré majú zaistiť novú pomoc
Zdielať na

Grécky parlament schválil návrh reforiem, ktoré majú zaistiť novú pomoc

ATÉNY / Grécky parlamentu schválil reformné návrhy gréckej vlády ako základ pre jednanie s veriteľmi o získaní novej finančnej pomoci. Informovala o tom agentúra AP. N

Návrhmi sa budú dopoludnia zaoberať ministri financií eurozóny. Tí rozhodnú, či má zmysel o poskytnutí pomoci jednať.

Tvrdé úsporné opatrenia

Grécka vláda reformný plán, ktorý zahŕňa tvrdé úsporné opatrenia, odovzdala už vo štvrtok predstaviteľom eurozóny. Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) podľa zdroja agentúry AFP hodnotia kladne a považujú ho za základ pre jednanie o novom balíku pomoci v hodnote 74 miliárd eur.

Podľa zdroja agentúry Reuters je stopercentne isté, že ministri financií eurozóny sa dohodnú na zahájení rozhovorov o novom záchrannom programe pre Grécko.

Viacero reforiem

Atény výmenou za pomoc sľubujú udržanie a zvyšovanie primárneho rozpočtového prebytku, zvýšenie niektorých daní, zníženie výdajov napríklad na obranu, postupnú reformu penzií aj verejného sektoru, lepší výber daní a pokračovanie privatizácie.

Snahy Grécka, ktoré sľubuje vyššie dane a šetrenie, inšpirovali slovenského ministra financií Petra Kažimíra k prirovnaniam zo zvieracej ríše. Reagoval tak na sociálnej sieti Twitter na návrh reforiem, ktoré v piatok Grécko ponúklo eurozóne, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy