Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Niektorí Gréci považujú Tsiprasa za zradcu, iní jeho rozhodnutie schvaľujú
Zdielať na

Niektorí Gréci považujú Tsiprasa za zradcu, iní jeho rozhodnutie schvaľujú

ATÉNY / Gréci úsporné opatrenia nechcú. Pred parlamentom v Aténach sa v pondelok večer zišli stovky nespokojných ľudí. Hovorili, že premiér Alexis Tsipras sa im otočil chrbtom a to, čo príde v najbližších mesiacoch, sa vraj nedá nazvať inak, ako zrada.

Gréci povedali v referende jasné nie požiadavkám medzinárodných veriteľov, tvrdým reformám sa napriek tomu nevyhnú, a to sa im vôbec nepáči. "Tsipras a jeho vláda zradili grécky ľud. Dali nám otázku, my sme odpovedali a to, čo tu máme dnes, je obyčajná zrada," tvrdí obyvateľ Dimitris Mitropoulos.

"Prišli sme sem, aby sme podporili referendové nie. To nie, ktoré vláda mihnutím oka vymazala," myslí si zase Aténčan Nikos.

Komentár si neodpustil ani bývalý grécky minister financií Janis Varufakis. Dohodu Grécka s eurozónou označil za novú Versaillskú zmluvu a správanie veriteľov voči Aténam je podľa neho obyčajným politickým ponižovaním. Medzi Grékmi sa však stále nájdu aj takí, ktorí kroky vlády a premiéra Alexisa Tsiprasa chápu.

Krok späť

"Som presvedčená, že dohoda s veriteľmi je pre Grécko správna vec. Ak by sme opustili eurozónu, bol by to krok späť," tvrdí obyvateľka Atén.

"Náš premiér bojoval a ja si naďalej myslím, že je to dobrý človek. Želám si, aby ho ľudia podporovali a naozaj nechcem, aby sme si v budúcnosti znova museli prejsť tým, čo teraz," hovorí ďalšia Aténčanka.

Grécko nesplnilo ďalší termín. Do pondelkovej polnoci malo uhradiť splátku vo výške 456 miliónov eur, ale nestalo sa tak. Celkový dlh voči Medzinárodnému menového fondu predstavuje už dve miliardy eur. Kľúčové hlasovanie o reformách týkajúcich sa DPH a penzií by sa v gréckom parlamente malo uskutočniť v stredu večer.

Tému spracovala redaktorka Martina Uličná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy