Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čislák chcel učiť lekárov, ako nebrať úplatky. A potom si to rozmyslel
Zdielať na

Čislák chcel učiť lekárov, ako nebrať úplatky. A potom si to rozmyslel

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva dostalo od vlády úlohu, aby vo svojom rezorte znížilo korupciu. Rozhodlo sa pre protikorupčný seminár pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. Lekári to považujú za zlý žart. Ministerstvo to však myslí vážne, teda myslelo.

Nápad ministerstva zdravotníctva už do 24 hodín stihli zotrieť pod čiernu zem analytici, lekári, odborári aj opozícia.

Tragikomický návrh

"Toto je problém v slovenskom zdravotníctve, že máme korupciu medzi lekármi?" pýta sa analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay. 

"Myslíme si, že tento návrh, ktorý predložil pán minister, je tragikomický," hovorí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

"Je to v prvom rade výsmech pre väčšinu slušných zdravotníckych pracovníkov," dodáva expert KDH pre zdravotníctvo Marián Faktor.

Súčasť akčného plánu

Ministerstvo sa bráni. Seminár musí zaviesť ako súčasť akčného plánu Slovensko ako právny štát. Paragraf sa ocitol v novele zákona, ktorá s ním vôbec nesúvisí. Navyše bez toho, aby sa k nej ktokoľvek mohol vyjadriť. "Je to jedno z opatrení v boji proti korupcii," tvrdí hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

"Ide o školenie zdravotníckych pracovníkov, ktorí budú musieť prejsť protikorupčným školením," dodal Bubla.

Približne 100 tisíc slovenských zdravotníkov sa bude musieť preškoliť na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Nikto ale netuší, ako by mal kurz vyzerať.

Veľkú korupciu nerieši

Kritici pripúšťajú, že sa medzi lekármi nájdu aj tí nečestní a úplatní. Návrh ale veľkú korupciu podľa nich nerieši. "Problém CT v Piešťanoch, problém predraženého centrálneho príjmu v Košiciach atď. nie je spôsobený tým, že by nejaká sestra alebo zdravotnícky pracovník zobrali úplatok," tvrdí Szalay.

Podľa neho je problémom ten, kto obstaráva. "Ten riaditeľ, ministerský pracovník. Ten, kto sa sa na konci dňa pod to podpísal je v podozrení z korupcie. Zhodou okolností to nie je zdravotnícky personál," dodal Szalay.

"Vinníci korupčných káuz, ktoré sme zažili v poslednom období, sa protikorupčným opatreniam vyhýbajú," tvrdí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Podľa experta strany KDH pre zdravotníctvo Mariána Faktora by návrh žiadnu z korupčných káuz, ktorých sme boli svedkami za posledné obdobie, nevyriešil.

Vlastný recept na korupciu

Lekári majú na korupciu vlastný recept. Tvrdia, že riešením je zverejňovanie čakacích dôb ale aj poradovníka na operácie, verejné zmluvy a taktiež vyššie tresty.

Ani jeden z týchto návrhov ministerstvo nezapracovalo. "Myslím si, že cieľom tohto návrhu je vytvoriť zdanie, že ministerstvo bojuje s korupciou," dodáva Szalay.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák by tento kurz musel ako lekár absolvovať tiež. Nakoniec si to ale s návrhom rozmyslel. Vládu požiadal o to, aby ho tejto úlohy dočasne zbavila.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy