Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minimálna mzda nakoniec od januára stúpne na 405 eur
Zdielať na

Minimálna mzda nakoniec od januára stúpne na 405 eur

BRATISLAVA / Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 380 eur na 405 eur. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

Ide o nárast sumy minimálnej mzdy o 6,58 percenta. Samotný šéf rezortu práce a sociálnych vecí na rokovanie vlády predložil návrh, aby najnižšie zárobky stúpli na 400 eur. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok po rozhodnutí vlády v budúcom roku dosiahne 2,328 eura, kým v súčasnosti je to 2,184 eura.

Ako uviedol minister Richter, vláda pri rozhodovaní vzala do úvahy odporúčania medzinárodných organizácií, podľa ktorých by minimálna mzda mala tvoriť 60 percent z priemernej mzdy v hospodárstve.

Ani víťaz, ani porazený

"My sme dnes niekde na 50 aj niečo," povedal. Podľa neho pri zvýšení minimálnej mzdy na 405 eur nie je víťaz, ani porazený. Odborári presadzovali nárast najnižších zárobkov na 410 eur a zamestnávatelia žiadali minimálnu mzdu na rok 2016 nezvyšovať.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) upozornila na to, že za posledné dva roky vláda minimálnu mzdu zvýšila zo sumy 352 eur na 405 eur, čo je 15-percentný nárast.

Politické opatrenie

"Ide skôr o politické opatrenie ako o odraz aktuálneho ekonomického vývoja, ktorému takýto prudký nárast minimálnej mzdy nezodpovedá, čo dokazuje aj tempo rastu priemernej mzdy a vývoj inflácie," uviedli zamestnávatelia. Ak sa podľa AZZZ minimálna mzda zvyšuje neúmerným tempom, zamestnávateľom sa prudko zvyšujú náklady.

"Pre firmy v takých odvetviach hospodárstva, v ktorých sú zamestnaní prevažne zamestnanci s príjmom okolo výšky minimálnej mzdy, bude veľmi náročné zvládnuť takýto prudký nárast minimálnej mzdy," tvrdí asociácia. Niektoré firmy to môže podľa AZZZ aj existenčne ohroziť, a iné budú nútené prijať úsporné opatrenia.

Z 352 na 380 eur

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 352 eur na 380 eur, čo bol nárast o 7,95 percenta. Súčasne sa od začiatku tohto roka zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur.

Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody sa zaviedla práve vzhľadom na to, že minimálna mzda stúpla na 380 eur. Pri 380-eurovej minimálnej mzde totiž zamestnávatelia ani zamestnanci neplatia zdravotné odvody. Suma odpočítateľnej položky sa pritom sa znižuje v dvojnásobnej výške k miere zvýšenia príjmu zo zamestnania.

Odpočítateľná položka

Od začiatku budúceho roka pritom odpočítateľná položka na zdravotné poistenie zostane vo výške 380 eur, a preto v plnej miere nepokryje sumu najnižších zárobkov. Znamená to, že v budúcom roku budú zamestnávatelia aj zamestnanci platiť pri 405-eurovej minimálnej mzde zdravotné poistenie zo sumy 75 eur.

Zvýšenie minimálnej mzdy je súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády. Premiér Robert Fico už v polovici apríla tohto roka na stretnutí s odborármi avizoval, že by bol rád, keby sa minimálna mzda na Slovensku na rok 2016 priblížila k úrovni 400 eur. "Bude to podľa môjho názoru minimálna mzda, kde bude v trojčíslí štvorka na čele. Som o tom absolútne presvedčený," uviedol predseda vlády začiatkom augusta tohto roka pri predstavovaní druhého balíčka opatrení.

Pozrite si krátke video, ktoré spracovala redaktorka Lucia Stráňavová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy