Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Platy zdravotníkov prešli do druhého čítania, opozičná chce odvolávať Čišláka
Zdielať na

Platy zdravotníkov prešli do druhého čítania, opozičná chce odvolávať Čišláka

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu rokujú na mimoriadnej schôdzi. Po troch rokoch sa zdravotníci dočkali nového zákona o ich odmeňovaní. Zákon, ktorým chce minister zdravotníctva Viliam Čislák upokojiť zdravotné sestry a zdravotníckych pracovníkov, je podľa nich nesystémový, demotivujúci a zbytočný. Sú ochotní dať aj hromadné výpovede. Nejde pritom len o nejakých pár stoviek ľudí, ale o takmer 60 tisíc nahnevaných zdravotníkov.

Novela zákona navrhuje minimálnu výšku základnej zložky mzdy v závislosti od vykonávaných činností pre vymedzený okruh zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v pracovnom pomere u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, v prípade zdravotníckych záchranárov aj u poskytovateľa prevádzkujúceho ambulanciu záchrannej zdravotnej služby.

Osobitné koeficienty pre výkon

Ide okrem iného o farmaceutov, sestry, pôrodné asistentky, ale aj fyzioterapeutov, verejných zdravotníkov či zdravotníckych laborantov a dentálne hygieničky.

Koeficienty pre minimálnu výšku základnej zložky mzdy sú osobitne ustanovené pre výkon odborných pracovných činností, výkon certifikovaných pracovných činností a výkon špecializovaných pracovných činností.

Závisia od priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa priznáva základná zložka mzdy. Tento mechanizmus má podľa predkladateľa, Ministerstva zdravotníctva SR, zabezpečiť pravidelnú medziročnú valorizáciu minimálnej výšky základnej zložky mzdy.

Sestry: trpezlivosť došla

"Trpezlivosť nám došla," tvrdí prezidentka Odborového združenia sestier Monika Kavecká.

Zdravotné sestry tvrdia, že zákon diskriminačný a zlý a nechcú ho. Túto rétoriku si osvojila aj opozícia. "Ich požiadavky nie sú akceptované a ich hlas je nevypočutý," uviedol bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

"Staviate sa do pozície, že ich idete ochraňovať. Ja by som sa normálne hanbil," hovorí poslanec Smeru-SD Juraj Blanár.

Hľadanie kompromisu

Podľa poslanca Viliama Novotného by mal minister zdravotníctva denne rokovať so sestrami a zdravotníkmi a nájsť kompromis. "Je úplne jedno či Národná rada SR ten zákon schváli alebo nie, keď s tým sestry a zdravotníci nebudú spokojní. Môže to viesť k veľmi nepríjemným situáciám," zhodnotil v rozprave v prvom čítaní Novotný.

Odvolávanie Čisláka

"Podľa tohto zákona by niektoré sestry mohli mať nižšie mzdy," tvrdí poslanec za KDH Pavol Zajac. Minister ale trvá na svojom. Platy neklesnú ale stúpnu a sestry to pocítia už v januári.

Veľký hlasovací boj sa ale napriek kritike opozície nekonal. Zákon schválilo a do druhého čítania posunulo 119 poslancov zo 119 prítomných. V akej forme prejde zákon druhým čítaním je otázne. Jednoznačné je ale to, že sa mobilizujú zdravotníci a opozícia chce odvolávať ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy