Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí pacienti platia za zdravotnícke pomôcky najviac z krajín V4
Zdielať na

Slovenskí pacienti platia za zdravotnícke pomôcky najviac z krajín V4

BRATISLAVA / Slovenskí pacienti platia viac ako maďarskí, poľskí či českí. Priplatíme si viac za plienky pre dospelých, podložky a iné zdravotnícke pomôcky, ktoré si musíme kupovať. Pomohla by regulácia cien tak ako pri liekoch.

V jednom z bratislavských domovov dôchodcov majú 24 klientov. Náklady na plienky sa šplhajú na tisíce eur. Tie platia ich príbuzní. "Na jedného klienta je to približne 20 až 30 eur. Sú klienti, ktorí majú väčšiu náročnosť a môže sa to vyšplhať až na sto eur mesačne," uviedla Milada Dobrotková z Centa ošetrovateľskej starostlivosti.

Susedia platia menej

Ročne sa náklady na tieto služby môžu vyšplhať aj na deväť tisíc eur. Pacienti v Maďarsku, Českej republike či Poľsku platia menej. "Najviac preplácame plienky a testovacie krúžky pre diabetikov," uviedla Michaela Černěnko z Inštitútu finančnej politiky.

Dôvodom je podľa zistení reportérky TV JOJ Márie Ölvedyovej to, že na Slovensku neexistuje referencovanie cien zdravotníckeho materiálu. Neporovnávame, koľko stoja tieto pomôcky a materiály v zahraničí a neregulujeme ich cenu.

Regulácia by pomohla

Ak by boli ceny regulované, ušetrili by sme. "Ak by boli na úrovni cien priemeru krajín V3, bola by tam možná úspora 7 až 20 miliónov eur," dodala Černěnko. 

Porovnávanie cien funguje na Slovensku pri liekoch. Tento systém analytici chvália, znížili sa totiž naše výdavky na lieky. Odporúčajú ho zaviesť aj pri zdravotníckych pomôckach a materiáloch. "Je to niečo, čo odporúčame roky," tvrdí Zuzana Dančíková z Transparency International Slovensko.

Milióny eur

"Je tu priestor na úspory rádovo v miliónoch euro," tvrdí analytik INEKO Dušan Zachar. "Nebránim sa tomu, aby sme nakupovali lacnejšie ale nebude to jednoduchá cesta," predpokladá Tomáš Szalay z Health Policy Institute.

"Je potrebné zozbierať všetky údaje a vytvoriť čo najkomplexnejšiu databázu," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Ministerstvo to musí stihnúť expresne rýchlo. Od januára by mali pacienti platiť menej.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy