Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Východ Slovenska trápia epidémie salmonelózy, mumpsu, žltačky i svrabu
Zdielať na

Východ Slovenska trápia epidémie salmonelózy, mumpsu, žltačky i svrabu

PREŠOV / Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove počas tohto týždňa zaznamenal zvýšený počet ochorení na mumps, žltačku, svrab a salmonelózu. Informoval o tom na svojej webovej stránke.

Epidémia salmonelózy vypukla ešte v polovici septembra na základnej škole Májové námestie v Prešove. V tomto týždni hlásili 35 nových prípadov. Celkovo bolo potvrdených 77 prípadov salmonelózy, z toho sa choroba vyskytla u troch zamestnankýň školskej jedálne. Zvyšok tvorili žiaci školy.

Dvaja z nich skončili v nemocnici. Zdroj nákazy sa zistiť nepodarilo. Škola počas predchádzajúceho týždňa vyhlásila pre žiakov riaditeľské voľno. Zatvorená zostala aj školská jedáleň, ktorú opätovne otvorili až koncom tohto týždňa po kontrole hygienikmi.

Zaočkovali ich

V obci Jarovnice v Sabinovskom okrese stále zápasia s epidémiou mumpsu. V minulom týždni tu zaznamenali 18 nových prípadov zápalu príušných žliaz, celkovo evidujú v obci už 185 pacientov s týmto ochorením. V nových prípadoch išlo najčastejšie o deti vo veku 6-14 rokov, priebeh ochorení si ale nevyžiadal hospitalizáciu. Hygienici vykonali vzhľadom na vek pacientov očkovanie.

Infekčná žltačka

Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove zaznamenali počas tohto týždňa aj viacero nových prípadov vírusovej hepatitídy, teda infekčnej žltačky. Hlásili ich najmä z obcí Vranovského a Humenského okresu a mesta Snina, kde nastali najväčšie komplikácie.

Diagnostikovali tu 21 nových prípadov takzvanej choroby špinavých rúk, z toho v šestnástich prípadoch boli pacienti hospitalizovaní na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice. V rovnakej nemocnici skončili aj šiesti pacienti s rovnakým ochorením z rómskej osady v Podskalke v Humenskom okrese. Hygienici vykonali v školách a rodinách potrebné protiepidemické opatrenia.

Stovka prípadov

Štyri nové prípady hepatitídy v okrese Vranov nad Topľou hlásili v obci Sedliská, tri vo Vechci. V oboch prípadoch išlo o osoby žijúce v prostredí s nízkym hygienickým štandardom.

V Hanušovciach nad Topľou sa žltačka objavila u 32-ročnej matky a jej osemročnej dcéry, v obci Komárany zase ochoreli 36-ročná matka a jej päťročný syn. Hospitalizovaní boli v nemocnici. Celkovo počet ochorení vírusovej hepatitídy presiahol sto prípadov.

Svrab u detí

Svrab sa rozšíril v Bukovciach v Stropkovskom okrese, odkiaľ hlásia 15 detí s touto chorobou v štyroch rodinách, ktorým boli nariadené protiepidemické opatrenia.

Mierne počas týždňa stúpol aj počet chorých na akútne respiračné ochorenia, ktoré hlásili lekári v 5 631 prípadoch. Najviac ochorení bolo zaznamenaných u detí vo veku 0 až 5 rokov.

Na východe Slovenska vypukla epidémia žltačky. Nákaza sa rýchlo šíri. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy