Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východe Slovenska vypukla epidémia žltačky
Zdielať na

Na východe Slovenska vypukla epidémia žltačky

HUMENNÉ / Na východe Slovenska vypukla epidémia žltačky. Nákaza sa rýchlo šíri. V okresoch Snina, Humenné a Medzilaborce sa nakazilo už takmer 120 ľudí. Na základných školách museli prijať prísne hygienické opatrenia - pri toaletách, v triedach aj pred vchodom do jedálne sú vedrá naplnené chlórovou vodou.

"V Humennom máme hlásených osem ochorení, v okrese Snina 53 ochorení a v okrese Medzilaborce 55 ochorení," potvrdila epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom Lenka Lesňáková.

Na žltačku ochoreli prevažne deti, no nakazení sú aj dospelí. Hygienici už poslali piatim základným školám v regióne odporúčania, ako vykonávať protiepidemické opatrenia.

Mimoriadne opatrenia

Napríklad v základnej škole na Komenského ulici zaznamenali nákazu u dvoch žiakov. "Dezinfikujeme všetky chodby, triedy, sociálne zariadenia, informovali sme rodičov," vyhlásila riaditeľka školy Katarína Krivjančinová.

Podobne sú na tom aj na základnej škole Budovateľská. Riaditeľ zvolal pre epidémiu žltačky v regióne aj mimoriadne rodičovské združenie.

"Aby si deti hlavne dávali pozor na hygienu - predtým než idú jesť niečo, nech si stále umývajú ruky, keď prídu zo školy, keď prídu z obchodu, lebo všade sa dotýkajú kľučiek," vysvetľuje riaditeľ školy Rudolf Paraska.

Dôležitá hygiena

Nákaza sa šíri aj v rómskych osadách. Tunajší obyvatelia tvrdia, že na hygienu dbajú. "Naše deti sú čisté, my máme mydlo, máme všetko. Vieme, ako sa máme správať," potvrdzuje obyvateľka osady Renáta.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy