Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor na mäso počas leta, hrozí vám žltačka
Zdielať na

Pozor na mäso počas leta, hrozí vám žltačka

BRATISLAVA / Odborníci varujú ľudí, aby si v lete dávali pozor na mäso a mäsové výrobky. V Česku už od začiatku roka zaznamenali 150 otráv, ktoré spôsobilo práve mäso. Pacienti sa nakazili nebezpečnou žltačkou typu E. Niekoľko prípadov už epidemiológovia zachytili aj u nás. Ďalším rizikom sú rôzne bakteriálne otravy.

Jaternice, tlačenky, klobásy či surové mäso. Ich nesprávnym uskladnením, či spracovaním sa môžete v lete nakaziť aj žltačkou typu E. "V roku 2015 zatiaľ evidujeme 9 takýchto prípadov," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Ide o ochorenie podobné žltačke typu A, ktoré postihuje predovšetkým pečeň a obličky. Šesť až sedem tisíc Slovákov ročne v letných mesiacoch vyhľadajú lekára pre iné zdravotné problémy - pre kampilobakteriózy.

"Príznaky sú teploty, zvracanie, hnačky. Pri komplikáciách môže dôjsť k zápalom mozgových blán alebo žlčníka," upresnila Skalická.

Správne uskladnenie

Nakaziť sa môžete priamym kontaktom so zvieratami a surovým mäsom. Pozor aj na nepasterizované mlieko alebo syry z neho. Medzi ďalšie časté  nákazy patria aj salmonelózy, listéria, či mnohé ďalšie. Tieto nákazy súvisia s nedostatočnou tepelnou úpravou stravy, s jej manipuláciou či uskladnením.

Kým na jar či na jeseň si pokojne môžete dať nákup do auta a odbehnúť si na hodinku na kávu. V lete sa radšej nikde nezdržiavajte. "

Nepoznáme žiadne sterilné potraviny. v každej potravine sa nachádzajú baktérie. Ale nachádzajú sa v takých množstvách, ktoré sú pre život človeka neškodné," vysvetľuje Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Milión baktérií

Prehriatie potraviny v aute v nej však môže spustiť nebezpečný jav. "Pokiaľ baktérii poskytneme podmienky na množenie, tak sa ihneď rozmnoží," upozornil Šimko.

Za päť dní môže byť z jednej baktérie milión a aj viac. Takéto množstvo baktérii v potravine už môže spôsobiť vážne komplikácie, kým jedna, bola v podstate neškodná. Jediná ochrana pred ich množením je udržať teplotu potravín, ktorú odporúča výrobca. Žiadny obal totiž nezabezpečí udržanie správnej teploty.

Súvisiace články