Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ficov darček sociálne slabším: Zdravšie jedlo bude drahšie
Zdielať na

Ficov darček sociálne slabším: Zdravšie jedlo bude drahšie

BRATISLAVA / Vláda prezradila, ktoré potraviny zlacnejú vďaka nižšej DPH. Zníženie dane z 20 na 10 percent sa má týkať niektorých druhov mlieka, masla, chleba a mäsa. Mnohí však tento zoznam kritizujú. Chýbajú tam vraj vajcia, múka, jogurty či ovocie a zelenina.

Dva druhy mlieka, najpopulárnejší chlieb, maslo a niektoré čerstvé druhy mäsa. Tieto potraviny by mali mať od januára nižšiu DPH. Výrobky z nich, ako napríklad jogurty, syry, tvaroh či mäsové výrobky, či mrazené mäso sa však zlacnenia nedočkajú rovnako ako ryby.

"Sme očakávali, že tento zoznam bude o niečo širší," tvrdí hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Ministerstvo  pôdohospodárstva vraj  pri výbere potravín  postupovalo podľa toho, ktoré z nich najviac konzumujú deti, dôchodcovia a nízkopríjmové skupiny.

Chýba zelenina a ovocie

Potravinárska komora zlacnenie týchto komodít víta no zároveň však upozorňuje na to, že v zozname chýbajú produkty aj z iných potravinárskych odvetví, ako múka, cukor, olej, vajcia ale aj zelenina a ovocie, ktoré sa rovnako dajú považovať za základné potraviny.

Všetkých tiež zaujíma, kde sú ryby, ktoré premiér Fico spomínal na sneme.

Zelenina a ovocie v zozname chýbajú aj odborníkom na výživu. Nižšia cena by totiž mohla zvýšiť ich konzumáciu, ktorá je na slovensku stále veľmi nízka. Ak sa s návrhom ministerstva  pôdohospodárstva stotožní aj minister financií, DPH na mlieko, maslo, chlieb a mäso by mala klesnúť od januára budúceho roka.

Podľa ministerstva hospodárstva zatiaľ  zoznam nie je definitívny. "V súčasnosti sa zoznam pripravuje. Jeho definitívna podoba bude známa po schválení vládou," tvrdí hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Redaktorka Petra Dišková vie viac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy