Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z dôchodcov sa stanú agenti. Skontrolujú zníženie DPH
Zdielať na

Z dôchodcov sa stanú agenti. Skontrolujú zníženie DPH

BRATISLAVA / Premiér Fico chce urobiť z penzistov agentov. Vláda si chce posvietiť na obchodníkov, či naozaj znížia ceny potravín, keďže DPH na potraviny pôjde o 10 percent dole. Jednota dôchodcov Slovenska tvrdí, že takúto ponuku je pripravená prijať.

"My za pozorných zákazníkov považujeme určite aj predstaviteľov Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí často porovnávajú ceny, venujú sa tejto problematike," tvrdí premiér Robert Fico.

Obchodníci na druhej strane dávajú chlapské slovo, že ceny znížia. Dole by tak mal ísť chlieb, maslo, mlieko či pečivo. "Nakoľko na Slovensku je dostatočná konkurencia domácich a zahraničných firiem, si žiaden obchodník nemôže dovoliť tie ceny neznížiť," vysvetľuje šéf zväzu obchodu Pavol Konštiak.

Nápomocní

Ale ako sa hovorí, dôveruj a preveruj. A to preveruj, budú mať na starosti práve slovenskí penzisti. "Určite chceme byť nápomocní, na toto sme pripravení a chceme sa podieľať na tej spoločenskej kontrole," hovorí Jednota dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky.

Na druhej strane ale obchodníci dodávajú, že kvôli metodike výpočtov DPH v konečnom dôsledku nepôjdu ceny dole o 10, ale o 8 percent. "Ak chlieb stojí jedno euro, tak po znížení DPH o 10 percent bude tento chlieb stáť 92 centov, nie 90," vysvetľuje Konštiak.

"To budeme kontrolovať. A pokiaľ bude niekto zneužívať svoje postavenie, no tak bude sankcionovaný," dodáva Fico.

Téme sa venuje redaktor Adam Zavřel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy