Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico prisľúbil vyššiu minimálnu mzdu a nižšiu DPH
Zdielať na

Fico prisľúbil vyššiu minimálnu mzdu a nižšiu DPH

BRATISLAVA / Lacnejšie základné potraviny, zvýšenie materskej či príspevky na lyžiarsky a školu v prírode. Aj to je súčasťou druhého sociálneho balíčka, ktorý v sobotu na pracovnom sneme Smeru predstavil premiér Robert Fico.

Celý snem sa točil okolo druhého sociálneho balíčka a nadšení delegáti za hodinu venovali svojmu straníckemu šéfovi neuveriteľných tridsať potleskov.

Osobne si pri predstavovaní opatrení prišiel Fica fotografovať jeho syn, no pred otázkami novinárov utiekol.

Za vlajkovú loď balíčka premiér označil zníženie dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent na vybrané základné potraviny.

"Nie je však isté, že či tie ceny klesnú rovnako. Bude to záležať od toho, akú pozíciu majú reťazce v konkrétnych potravinách,"
vyhlásil. 

Vyššia minimálna mzda

Fico chce s obchodnými reťazcami podpísať memorandum a zabezpečiť kontrolu, či sa zníženie DPH naozaj premietne aj do zníženej ceny.

K ďalším opatreniam patrí zvýšenie minimálnej mzdy od januára, aby sa blížila k 400 eurám, zvýšenie materskej dávky, zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa z 230 na 280 eur, príspevok pre piatakov na školu v prírode 100 eur a príspevok na lyžiarsky 150 eur, lacný bankový účet pre každého, či zníženie doplatku na lieky pre dôchodcov a deti do 6 rokov.

Dáva ľuďom lekvár

Na snem prišiel aj predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností  Igor Matovič. Pred vstupom do hotela, kde sa dnes konal snem, držal transparent s nápisom: "Fico, nehanbíš sa? Kamarátom rozdávaš miliardy a ľudí si ideš kupovať drobnými?" pýtal sa.

Matovič svoju prítomnosť zdôvodnil tým, že treba ľuďom otvárať oči. "Myslím si, že Robert Fico sa správa ako zlodej, ktorý v noci vtrhne do domu, potichu vykradne špajzu a potom ráno zazvoní a s úsmevom donesie jahodový lekvár. K tomu chce, aby ste ho mali radi. O tom to dnes je. Dnes dáva ľuďom lekvár, ale predtým vykradol našu špajzu," vyhlásil Matovič.

Fico sa ale kvôli vyhnutiu sa Matovičovi opustil snem zadným východom. Na otázky, prečo znižuje DPH na potraviny až teraz, neodpovedal.

Delegátov ale niekoľkokrát na kampaň mobilizoval.

Pozrite si reportáž zo snemu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy