Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bez práce je vyše 11 percent ľudí, teší sa premiér Fico
Zdielať na

Bez práce je vyše 11 percent ľudí, teší sa premiér Fico

BRATISLAVA / Dobrá správa pre krajinu, teší sa premiér Robert Fico. Nezamestnanosť na Slovensku v apríli tohto roka klesla na úroveň 11,68 percenta. Odborníci ale upozorňujú, že to môže byť len dočasný jav spôsobený začiatkom sezónnych prác napríklad v poľnohospodárstve.

"Klesli sme pod dvanásťpercentnú hranicu. Zoberme si, kde sme sa nachádzali v apríli 2012, keď sme nastupovali do vlády, vyhlásil Fico. A pripomenul, že počas vládnutia pravicového kabinetu bolo bez práce vyše 14 percent ľudí.

Sme dobrí, ale...

U nás je bez zamestnania stále viac Slovákov. Aspoň v porovnaní so zvyškom krajín, v ktorých sa platí eurom. Fico ale tvrdí, že vláda sa na aktuálny priemer miery nezamestnanosti krajín eurozóny dostane.

Tá je 11,3 percenta. "Toto dosiahneme určite v priebehu tohto roku," dodal.

Bez práce bolo minulý mesiac 315 090 Slovákov v produktívnom veku. "Najviac klesla nezamestnanosť v odvetviach v stavebníctvo a poľnohospodárstvo," potvrdila analytička Poštovej Banky Jana Glasová s tým, že ide o efekt spojený so začiatkom sezónnych prác.

Problémom sú mladí

Najvýraznejšie klesol počet ľudí bez práce v Žilinskom kraji. Ku koncu apríla na úradoch práce evidovali 16 646 voľných pracovných miest. Najrýchlejšie pribúda práca v Bratislavskom, najpomalšie v Košickom kraji.

"Čoskoro predstavíme ďalšie opatrenia na zvýšenie nezamestnanosti. Hlavne pri mladých," sľubuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Pozrite si reportáž Evy Bariovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy